Ticaret Bakanlığı’nın, anketine göre de ekonomiye güven giderek azalıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde ‘İhracat artacak’ diyenlerin oranı yüzde 42,7 olurken üçüncü çeyrekte yüzde 34,2’ye kadar geriledi.

İhracat beklentisi baş aşağı
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

Tam bir yıl önce ilk faiz indirimi ile fitili ateşlenen yeni ekonomi modeline göre kur artınca dış ticaret dengesi fazla verecek, oluşan döviz bolluğu ile enflasyon düşecekti. Gelinen noktada ise enflasyon yüzde 80’i aştı. Dış ticaret açığı ise ağustosta yıllık yüzde 161,8 artışla 11,3 milyar dolara ulaşarak rekor tazeledi.


Uygulanan ekonomi politikaları, ihracatçı konumundaki binlerce firmanın mali yapısını alt üst etti. Ticaret Bakanlığı’nın, “Dış Ticaret Beklenti Anketi” de firmaların iktidarın ekonomi politikalarına olan güveninin giderek azaldığını ortaya koydu.

Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılının Temmuz-Eylül dönemini kapsayan üçüncü çeyreğine yönelik, “Dış Ticaret Beklenti” isimli anketi 779 firmaya gönderildi. Ankete yanıt veren firma sayısı ise 598 oldu. Anket ile sektörün ihracat beklentileri belirlendi.

2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 42,7 olan, “İhracat artacak” diyenlerin oranı ikinci çeyrekte yüzde 40,7’ye, üçüncü çeyrekte ise yüzde 34,2’ye kadar geriledi.

GÜVEN GİDEREK AZALIYOR

Bakanlığın anketi, sektörün ekonomiye olan güveninin giderek azaldığını gözler önüne serdi. İhracat beklentilerinin belirlenmesine yönelik ankete, “İhracat azalacak” yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 17 olarak gerçekleşti. İhracatın azalacağını düşünenlerin oranı, 2022’nin ikinci çeyreğine oranla 1,2 puan gerileme kaydetti.

Ankette, sektörün Avrupa ülkelerine yönelik ihracat beklentileri de tespit edildi. 2022 yılının ilk çeyreğinde yüzde 39,5 olan, “İhracat artacak” diyenlerin oranı ikinci ve üçüncü çeyrekte sırasıyla yüzde 39,1 ve yüzde 36,3 olarak kayıtlara geçti.

Firmaların Ortadoğu ülkelerine yönelik, “İhracat artacak” beklentisi ise ankete şöyle yansıdı:

► I. çeyrek: Yüzde 24,5
► II. çeyrek: Yüzde 23,8
► III. çeyrek: Yüzde 20