İhracat durdu, petrol fiyatları yükseldi

HABER MERKEZİ

Irak'ın Türkiye'ye açtığı tahkim davasının karara bağlanması ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'ye ham petrol akışının durmasıyla petrol fiyatları yükseldi. Irak'ın davayı kazandığını duyurması sonrası petrol fiyatları hafta başında üç dolar arttı. Ham petrol vadelileri yüzde 4,2 yükselerek varil başına 78,12 dolara çıktı. IKBY’deki petrol şirketleri, ham petrol sevkiyatının durması üzerine üretimi depolara göndermek zorunda kaldı.

Ancak, bu şirketlerin depolama kapasitelerinin sınırlı olması endişeleri de beraberinde getirdi. Yaşanan son gelişmeler, Irak’ın IKBY’den gelen günlük 450 bin varil üretimi durdurması anlamına geliyor. Petrol krizini çözmek için Irak, Türkiye ve IKBY arasında başlatılan müzakereler sürüyor. Irak Petrol Bakanlığı’nın Bağdat’ı ziyaret eden IKBY heyetine petrolün Irak Petrol Pazarlama Şirketi SOMO aracılığıyla satılmasını teklif ettiği belirtildi.

‘Irak tazminat ödeyecek’

Öte yandan Enerji Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada Türkiye’nin ödeyeceği tazminattan bahsedilmezken Irak’ın tazminat ödeyeceği belirtildi. Davanın Irak Hükümeti ile IKYB arasındaki uyuşmazlığın bir yansıması kaydedilen açıklamada ‘‘Hakem heyeti, Irak’ın beş talebinden dördünü reddetmiştir. Ülkemizin taleplerinin ise büyük çoğunluğunu kabul ederek Irak’ın bu ihlaller sebebiyle Türkiye’ye tazminat ödemesine hükmetmiştir. Türkiye, her zamanki gibi uluslararası hukukun gereğini yerine getirmeye ve anlaşmazlığın asıl tarafları arasında kalıcı çözüme ulaştırılması için her türlü katkıyı sağlamaya hazır’’ denildi.

***

Benzine zam!

Benzinin litre fiyatına 80 kuruş zam yapıldı. Zammın ardından İstanbul’da benzinin litre fiyatı ortalama 21,36 liraya çıktı.

***

NE OLMUŞTU?

Irak merkezi hükümeti, IKYB’nin Türkiye üzerinden izinsiz petrol sattığını belirterek uluslararası tahkime dava açmıştı. Mahkeme, Türkiye’nin 1.5 milyar dolar tazminat ödemesine hükmederken bu cezanın 2014-2018 dönemlerini kapsadığı belirtildi. Ayrıca 2018’den sonraki dönemi kapsayan ikinci bir tahkim davası ise görülmeye devam ediyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, söz konusu petrolü taşıyan şirket PowerTrans’ın ortaklarından olduğu iddia edilmişti. PowerTrans Kuzey Irak’tan petrol taşırken Türkiye’de Enerji Bakanlığı görevini yürütüyordu.