İhracata dayalı büyüme, halkın alım gücünün düşmesini sorun etmiyor. Yurtiçinde satışlar azalsa da sermayedarlar çareyi yurtdışında buluyor. AKP iktidarı da ihracata tarihin en büyük teşviğini verdi

İhracatçıya rekor teşvik

Ekonomi Servisi

2019 yılı ekonomik bunalımı halkın alım gücünün düşmesine ve tüketim talebinin azalmasına neden oldu. Önceki yıla göre artan döviz kuru ve azalan tüketim ithalatı aşağı çekerken, ihracatçı için rekabet gücü arttı. Zira yurtiçine satılamayan mallar ihracata yönelimi artırırken, artan döviz kuru yerli ihracatçı için yurtdışında avantaj sağladı. Böylece ekonomik bunalım bazı aylarda cari fazla verilmesinin de nedeni oldu. Ancak ekonominin emek cephesinin işsizlik ve borç sarmalında boğulduğu 2019’da AKP, sermayeyi kurtarmaya öncelik verdi. ‘İhracata dayalı büyüme’ stratejisiyle bunalımdan kurtulmayı hedefleyen ekonomi yönetimi ihracatçıya rekor tutarlarda teşvik verdi. Dün Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan verilen teşviklere ilişkin açıklama yaptı.

Destek cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı

Pekcan şöyle dedi: “Destek ödemelerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık ve 2,4 milyar lirası mal ihracatına yönelik olmak üzere toplam 3,2 milyar lira ile bugüne kadarki en yüksek ihracatta devlet desteğine ulaştık. 2020'de mal ve hizmet ihracatımız için toplam 3,8 milyar liralık destek bütçemiz var. Bunun 3,1 milyar lirası mal ihracatı için ayrıldı. Hedefimiz bu bütçenin tamamını kullanarak, ihracatçılarımızı desteklemek. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'Düşün, Uygula, Neticelendir' düsturuyla paralel, aklında ihracat olan her girişimciye uygun bir desteğimiz var. 1 Ocak'tan itibaren ihracat destek başvurularını Destek Yönetim Sistemi üzerinden alıyoruz, destekler için ihracatçımız online başvuruda bulunabiliyor. Bu önemli bir kolaylık. Bakanlığın destekleri ile ilgili gerekli bilgiler ‘www.kolaydestek.gov.tr’ internet sitesinde çok basit bir dilde, animasyonlarla anlatılıyor.”