İhtiyacımız olmasa işi bırakıp giderdik

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Koronavirüs salgını nedeniyle 46 gün önce kapılarını kapatan kuaför, berber, güzellik salonları ve alışveriş merkezleri tüm uyarılara karşın ‘normalleşme’ nedeniyle dün itibariyle kapılarını açtı. Günü erken saatlerinden itibaren çok sayıda insan, “Alışveriş yapmak, gezmek için” AVM’lere akın etti. AVM’lere girmek isteyen yurttaşlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

AVM’lerde, koronavirüste yeni bir dalgaya davetiye çıkaran görüntülere imza atıldı. Çok sayıda yurttaşın maskesini çenesinin altına indirdiği görünürken özellikle giyim mağazalarında, fiziksel mesafe kuralı yok sayıldı. Salgın tehdidi devam ederken bugün ilk mesailerini yapan AVM çalışanları, “İnsanların uyarıları dikkate alıp buralara hücum etmeyeceğini düşünüyorduk ama öyle olmadı” diye konuştu.

MESAFE TARTIŞMALARI YAŞANDI

Uzmanların, “İkinci bir dalgaya yol açabilir” uyarısı yok sayılarak açılan AVM’lerdeki mağaza çalışanları, “Bu kadarını da beklemiyorduk, ürktük” dedi. Kalabalıkta zaman zaman, “Sosyal mesafe” tartışmaları da yaşandı. Mağazalarda ödeme yapmak için kasa sırasında bekleyenler, “Bana çok yaklaştın” diyerek birbirleriyle sözlü kavgaya girişti.

DENEMEK İSTEYENLER OLDU

Ankara’da bir alışveriş merkezinde bulunan giyim mağazasında çalışan K.L., yoğunluğun beklediklerinin üzerinde olduğunu söyledi. Mağazalar açılmadan önce taşıdıkları tüm kaygıların, günün ilk saatleri itibarıyla somutlaştığından söz eden K.L., “İnsanlar alışveriş yapmazlarsa başlarına bir şey gelecekmiş gibi davranıyorlardı” diye konuştu. Çalıştığı mağazanın, koronavirüs tedbirleri kapsamında kıyafet denemeyi yasakladığını anlatan K.L, “Israrla kıyafet denemek isteyen insanlar oldu. Bugün öyle şeyler yaşadık ki paraya ihtiyacımız olmasa bırakıp gitmek istedik, çoğu arkadaşım böyle hissetti” ifadelerini kullandı.

GÖZLERİMİZ DOLDU

Bir kozmetik mağazasında çalışan A.S. de AVM’nin özellikle sabah saatlerinde çok yoğun olduğunu ifade etti. İnsanların, “Sabah kalabalık olmaz” düşüncesiyle erkenden AVM’ye geldiğini belirten A.S., “Bizim mağazamız çok yoğun olmadı ama AVM’nin sıradan bir hafta içi gününden neredeyse farkı yoktu” dedi. İnsanların, salgın endişesinden değil de ürün deneyemediği için AVM’yi erken terk ettiğini savunan A.S, “Ürünleri deneyemediği için bize kızan insanlar oldu. Bugünü, çoğu zaman sinirden gözlerimiz dolarak ama işimizi kaybederiz korkusuyla susarak geçirdik” ifadelerini kullandı.