İhvan destekli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Serrac, Hafter ile bir daha masaya oturmayacaklarını söyledi. Serrac, Hafter’in kapattığı limanlar açılmazsa bunun ‘korkunç’ sonuçları olacağını öne sürdü

İhvancı Libya UMH’den açıklama: Hafter’le bir daha masaya oturmayacağız

İhvan destekli Libya Ulusal Mutabakat Yönetimi'nin başbakanı olan Serrac, dün Berlin'de gerçekleşen Libya Zirvesi sonrasında açıklama yaptı. Serrac, "Berlin'de ateşkes çağrısına ve siyasi görüşmelere saygı duyuyoruz fakat Hafter'le bir daha masaya oturmayacağım" dedi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin Başbakanı Serrac’ın açıklamalarını Reuters haber ajansı acil koduyla geçti. Reuters’a açıklama yapan Serrac, dün gerçekleşen zirve ile ilgili konuştu. Serrac, “Berlin’deki ateşkes çağrısına ve siyasi görüşmelere saygı duyuyoruz fakat Hafter’le bir daha masaya oturmayacağım” dedi.

PETROL İHRACATI ENGELİNE TEPKİ

Hafter’in kilit konumdaki bazı limanları kapatmasına tepki gösteren Serrac, yabancı güçlerin Hafter’e baskı uygulayıp bunları açtırmazsa bunun korkunç bir sonucu olacağını söyledi. Serrac, “Eğer böyle devam ederse durum felaket bir hal alacak. Umarım yabancı ülkeler bu konuyu yakından takip eder” dedi.

GÜNDE 55 MİLYON DOLAR ZARAR

Libya'nın doğusundaki Petrol Hilali olarak adlandırılan bölgede Zuveytine, Brega, Ras Lanuf ve Sidre petrol limanları bulunuyor. Aynı zamanda petrol kuyularının bulunduğu bölgede yapılan üretim, tüm petrol ihracatının yüzde 60'ını oluşturuyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı çalışan ve petrolün çıkarılması, işlenmesi, dağıtımı ve ihracatından sorumlu Ulusal Petrol Kurumu, yayımladığı yazılı açıklamada, General Hafter’e bağlı güçlerin beş ayrı petrol ihraç limanını kapattığını duyurmuştu.

Ulusal Petrol Kurumu, bu kesintinin, günlük 800 bin varil petrol üretim kaybı ve yaklaşık 55 milyon dolar zarar doğuracağını kaydetmişti.