Tunus’ta Cumhurbaşkanı Kays Said’in İhvan’a son darbesi Raşid Gannuşi’yi Meclis Başkanlığı görevinden alması oldu. 11 Ekim’de kurulan yeni hükümette de yeri olmayan Tunus İhvan’ı siyasetteki gücünü tamamen yitirdi.

İhvancıların iflası

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in 25 Temmuz’da Hişam el Meşişi başbakanlığındaki hükümeti görevden almasıyla başlayan süreç ülkede Müslüman Kardeşler’in (İhvan) aktif siyasetteki ve parlamentodaki gücünü adım adım yok etti. Cumhurbaşkanı Said’in yayımladığı kararnamelerle ülkedeki televizyon kanalları kapatılan ve faaliyetleri kısıtlanan İhvancı parti Ennahda’ya son vurucu darbe Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’nin görevden alınmasıyla geldi.

Cumhurbaşkanı Said imzasıyla dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameye göre, Gannuşi ve Meclis Başkanlık Divanı üyelerinin görevlerine son verildi. 11 Ekim’de kurulan yeni hükümete karşı bir yol haritası çizemeyen Ennahda böylece parlamentodan tamamen tasfiye edildi. Gannuşi son kararla ilgili dün bir açıklama yapmazken geçen hafta yaptığı açıklamada "Meclis Başkanlığı bağlı olduğum bir sıfat. Bu durum halk tarafından seçilen milletvekillerinin oylamasının bir sonucu ve ancak onlar benden bu sıfatı alabilirler" ifadelerini kullanmıştı.

İhvan’ın Tunus’taki kritik ismi olan ve Türkiye’de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yakın ilişkileri bulunan Gannuşi’nin partisi Ennahda ise peş peşe gelen müdahalelerin ardından kısa sürede dağılmanın eşiğine geldi. Tunus’ta 24 yıllık Zeynel Abidin Bin Ali dönemini sona erdiren 2010 ayaklanmasından bu yana en ciddi güç kaybını yaşayan Ennahda’da üst düzey yetkililer peş peşe istifa kararları verdi. Gannuşi ise bu istifa kararlarına ilişkin "Bu kardeşlerin yıl sonundan önce yapılacak konferansta diyalog ve ara çözümleri araması mümkünken istifalarını duyurmakta hızlı davrandılar ancak takdir onların" demişti.

ABD KONGRESİ’NDE TUNUS TARTIŞMASI

Ülkeyi kararnamelerle yöneten Cumhurbaşkanı Said ise 22 Eylül’den bu yana başbakanı atama, hükümetin yetkilerini kısıtlama ve Bakanlar Kurulu’nun görüşünü aldıktan sonra yasama metinleri çıkarma yetkisine sahip. ABD ise Tunus’ta son haftalarda peş peşe açıklanan ve dün İhvancılara son darbeyi vuran kararnameleri yakından takip ediyor.

Tunus’taki mevcut siyasi durumun önceki gün ABD Kongresi’nde tartışılmaya başlanmasının ardından Tunus Cumhurbaşkanı Said ve ABD’nin Tunus Büyükelçisi Donald Blome, Kartaca Sarayı’nda görüştü. Tunus Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Said’in görüşmede "Tunus’taki durumun ABD Kongresi’nin gündemine alınmasından duyduğu memnuniyetsizliği" dile getirdiği ve "Yurtdışındaki bazı Tunusluların Tunus’ta olanları çarpıtmasına rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlü kalmaya devam edeceğini" söylediği aktarıldı.

FRANKOFON GRUBU ÜYELİĞİ ASKIYA ALDI

Tunus’ta Said yönetimine karşı bir diğer hamle ise Fransa’dan geldi. Fransa’nın eski sömürgeleri olan ve Fransızca konuşan 21 ülkenin oluşturduğu Paris merkezli Frankofon Parlamenterler Meclisi (APF) Tunus’un üyeliğini askıya aldı. 14 Ekim’de açıklanan kararda, Tunus’ta demokratik anayasal düzenin yeniden tesisi için parlamenter sistemin desteklenmesi gerektiği ancak mevcut siyasi durum nedeniyle üyeliğin askıya alındığı belirtildi. Uluslararası Frankofon Örgütü de Tunus’un Cerbe kentinde 20-21 Kasım 2021’de düzenlenmesi planlanan etkinliği iptal ettiğini duyurdu.

Tunus’ta 2011-2014 yılları arasında Devlet Başkanı olan Munsif Merzuki’nin de Fransa hükümetine "Tunus’taki diktatör rejime yardım etmeyin" çağrısı yapması üzerine diplomatik pasaportu iptal edildi ve hakkında soruşturma başlatıldı. Cumhurbaşkanı Said, 14 Ekim’de yaptığı açıklamada Merzuki’nin "Tunus’un düşmanları arasında yer aldığı ve bu nedenle diplomatik pasaportunun iptal edildiğini" ifade ederken Merzuki ise yanıt olarak "Bugün olanlar, mutlak tiranlık aşamasına girdiğimizin en büyük kanıtı" açıklaması yapmıştı.

TUNUS’TA İLK KEZ KADIN BAŞBAKAN DÖNEMİ

Tunus’ta hükümetin feshedilmesi sonrası geçen ay başbakanlık görevine getirilerek ülkenin ilk kadın başbakanı olan jeoloji profesörü Necla Buden ve çoğu teknokratlardan oluşan 23 kişilik kabinesi 11 Ekim’den bu yana görevde. Cumhurbaşkanı Said, 10 kadının yer aldığı kabine için “Hayal kırıklığından umuda geçeceğimize eminim” açıklaması yaparken yeni hükümeti ilk tebrik eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es Sisi olmuştu. 2011 ayaklanmasından bu yana ülkenin 10’uncu başbakanı olan Necla Buden, Yüksek Öğrenim Bakanlığı’nda son olarak Dünya Bankası programlarının uygulanması üzerine çalışıyordu.