İş bulmakta zorlanan İİBF mezunları, kamuda yerlerine başka bölüm mezunlarının atanmasına tepkili. İşsizliğe sürüklenip özel sektöre mecbur bırakılan mezunlar, kendi mesleklerini yapmak için önlerinin açılmasını istiyor.

İİBF mezunları istihdam istiyor

Berkay SAĞOL

Üniversitelerin iktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) mezunları iş bulamazken onların yerine kamuya başka fakültelerin mezunları atanıyor. İİBF mezunları, alan dışından yapılan KPSS B Grubu 4001 kodu atamalarına tepki gösteriyor. Türkiye'de 2022 yılı itibariyle üniversite sayısı 208'e ulaştı. YÖK Atlas’ın verilerine göre bu üniversitelerin 166’sında iktisadi ve idari bilimler fakültesi bulunuyor.

ÖZELE MECBUR KALIYORLAR

İşletme, iktisat, maliye, ekonometri, kamu yönetimi ve uluslararası ilişkiler gibi bölümlerden mezun olan kişiler kamuya atanmak için girdikleri KPSS’de, açılmayan veya düşük kontenjanlar sebebiyle ya işsiz ya da özel sektöre mecbur kalıyor. İİBF mezunları, tüm lisans mezunu adayların kamu kurumlarındaki memurluk kadrolarını tercih edebilmesi anlamına gelen KPSS B Grubu 4001 koduyla yapılan atamalara isyan ediyor.

İİBF mezunları tarafından yapılan açıklamada, mühendislik, diyetisyenlik, mimarlık gibi bu alanda eğitim almayan mezunların da kendileriyle aynı sınava girme hakkı kazandıklarını vurgularken, fazla puan almaları halinde kadroya girdikleri belirtildi.

Açıkta kaldıklarını belirten İİBF mezunları, “Şu anda öğretmenler, mühendisler ve diğer tüm lisans mezunları 4001 nitelik kodunu kullanarak İİBF için açılan kadroları kendi branşlarına geçmek için kullanıyor ve bizler bu şekilde açıkta kalıyoruz. O yüzden 4001 kodunun kaldırılması 600 bin İİBF mezununun önünün açılmasını ve herkesin kendi mesleğini yapmasına etki edecektir” dedi.

SORUN ÇÖZÜLÜR

“Devlet herhangi bir kurumda büro personeli diye bir kadro açıyor ve bir mühendislik fakültesi mezunu buna başvurarak kadroya atanıyor” diyen mezunlar, kadro haklarının kendilerine verildiği takdirde işsizlik sonunun da çözüleceğine dikkat çekti. Mezunların açıklamasında, “KPSS B Grubu (P3) türünde 50 bin atama istiyoruz. Bizler kimsenin kadrosuna göz dikmiyoruz sadece mesleğimizi yapmak istiyoruz” ifade edildi.

***

NİTELİKLERİ UYUŞMUYOR

İİBF mezunları atamalara isyan ederken Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin 2021 yılına ilişkin verileri de yaşananları ortaya koyuyor. Resmi verilere göre mezunların yüzde 70’ten fazlası da özel sektörde asgari ücretle çalışmaya başlıyor. Mezunların büyük çoğunluğu okuduğu bölüm ve niteliklerine uygun işlerde çalışmıyor. Verilere göre işletme bölümü mezunlarının yalnızca yüzde 23,9’u niteliğine uygun işlerde çalışabiliyor, yüzde 13,4’ünün ise çalıştığı işte yüksek nitelik uyuşmazlığı bulunuyor. İktidar bölümünde de durum farklı değil. İktisat mezunlarının sadece yüzde 17,8’i niteliklerine uygun bir işte çalışıyor, bu bölümdeki yüksek nitelik uyuşmazlığı oranı ise 11,4. Siyaset bilimi kamu yönetimi ve uluslararası ilişkilerde ise yüzde 19,9 oranında niteliklerine uygun işlerde çalışan mevcut, yüksek nitelik uyuşmazlığı yüzde 12,7. Çalışma ekonomisi bölümünde niteliklerine uyan işlerde çalışanların oranı sadece yüzde 15,9.