Yenidoğan bebeklere yapılan menenjit ve rota virüs aşı fiyatları yurttaşları zorluyor. Zorunlu olmayan, ailelerin isteğine bırakılan bu aşılar 2 ile 4 doz arasında yapılıyor. Bu aşıları yaptırmak isteyen bir aileye maliyet neredeyse asgari ücrete eşit. Uzmanlar, ücretli olan söz konusu iki aşının da aşı takvimine alınması gerektiğini söyledi.

İki aşının fiyatı bir asgari ücret

Sibel BAHÇETEPE

Zorunlu olmayan ve ailelerin onayına bırakılan menenjit ve rota virüs aşılarının fiyatları, her geçen gün artıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödeme listesinde olmayan 2 ila 4 doz arasında yapılması gerekli bu aşılara neredeyse bir asgari ücret ödenmesi gerekiyor. Aileler “Ülkemizde bebekler ve çocuklar için bazı aşılar ücretsiz iken neden ölümcül olan rotavirüs ve menenjit aşısı ücretli? Bu fahiş fiyatlara bir an önce çözüm bulunmalı. Yoksa hiç kimse bu aşıları yaptıramayacak” diyerek tepki gösterdi.

ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Halk arasında zehirli ishal olarak da bilinen rota virüsü, özellikle bebek ve çocuklarda ağır geçebiliyor. Kolay bulaşabilen hastalık sıvı kaybı oluşturduğu için ölümcül olabiliyor. Beyni saran zarların iltihaplanmasıyla oluşan menenjit de epilepsi, zeka geriliği, öğrenme güçlüğü hatta ölüme neden olabilen bir hastalık olabiliyor. Son gelen zamlarla birlikte tek dozu bin 100 TL civarında olan rota virüsü 2 doz vurulurken; meningokok denen menenjit aşıları da çeşitli firmalara göre 3 ya da 4 doz yapılıyor ve bir dozun fiyatı ortalama bin 300 TL.

Aileler, yaz başında bir menenjit aşısının 500'e yakın ücret verdiklerini ancak son zamlarla bu rakamın 2 kattan fazla artış göstediğini belirterek "Bir an önce bu aşılar da geri ödeme listesi alınmalı" dedi. Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, aşıların Sağlık Bakanlığı ulusal aşı takvimine girmesinin ülkenin sağlık politikasıyla çok yakından ilgisinin olduğunu söyledi. Küçükosmanoğlu, "Bu aşıların, aşı programının olmaması ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumuyla da ilgili. Nasıl ki soğanan fiyatı artıyorsa ilaç ve aşıların fiyatları da artıyor. Asgarı ücretin 8 bin 500 TL olduğu bir ülkede aileler bu rakamı nasıl ödesin?" diye sordu. Rota virüs ve meningokok aşılarının da rutin aşı programında olması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, özellikle rotavirüsün çok sık görülen bir hastalık olduğunu kaydetti.

Küçükosmanoğlu "Bu hastalık çocuklarda ishale neden oluyor. Meningokok olarak bilinen menenjit de nadir görülse bile ölüm oranı yüksek. Özellikle teşhiste gecikme olursa ölüm oranı artıyor. Bir çocuk hekimi olarak görüşüm iki aşının da ulusal aşı programında olması” diye konuştu.

HASTANE YATIŞINI ENGELLER

Aşıların hastane yatışlarını düşürdüğünü, bunun sağlık harcamalarının da azalması anlamına geleceğini belirten Küçükosmanoğlu, şöyle devam etti: “Aşılar hastaneye yatışlarını önemli ölçüde engeller. Bu aslında ülkenin sağlık harcamalarından da tasarruf demek anlamına gelir.  Aileler bizlere ‘Bu aşıları yaptıralım mı?’ diye sorduğunda çocuk hekimleri olarak yaptırmalarını öneriyoruz. Paran varsa yaptır meselesi de ulaşılabilir olmanın çok ötesinde bir anlama geliyor."

ERİŞKİN AŞILAMALARI İSTENEN NOKTADA DEĞİL

Çocukluk aşıları kadar erişkin aşıları da bir hayli önemli.

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, 24-30 Nisan Aşı Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada "Erişkinlerde aşılama oranları ülkemizde maalesef istenen noktada değil"dedi. Prof. Dr. Köksal, özetle şunları söyledi: “Aşılama yapılmazsa pnömoni (zatürre), otit (kulak enfeksiyonu), menenjit, bakteremi (kan dolaşımında bakterilerin varlığı) gibi ciddi seyreden ve ölüme yol açabilen hastalıklar gelişebilir. Deprem, pandemi gibi beklenmeyen durumlarda enfeksiyon riskleri artmaktadır. O nedenle erişkinlerin aşılarının tamamlanmış olması riski azaltmak bakımından çok önemlidir. Örneğin Covid-19 pandemisinin aşı öncesi döneminde hastalık çok ağır seyretti. Aşılardan sonra, yoğun bakım yatış oranları ve ölüm yok denecek duruma geldi. Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketi sonrasında ise o bölgedeki aşısız göçmenlerin başka illere geçmesine bağlı olarak erişkinlerde kızamık ve su çiçeği vakaları görülmeye başlandı. Tetanoz aşılamasının erişkin yaştaki önemi deprem sırasındaki yaralanmalarda bir kez daha anlaşıldı.”

İLAÇ FİYATLARI ARTTI

Döviz kurunun artmasına paralel olarak pek çok çocuk ilacının da SGK ödeme listesinden çıkarıldığını ve fiyatların 3-4 kat arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, şunları kaydetti: "Örneğin, hassas bebeklerin ciltlerinde yara ve egzamalarda kullanılan, geri ödeme listesinde bulunan bir krem ödeme listesinden çıktı. 30-40 TL olan bu krem şuan 100-120 TL fiyata satılıyor. Benzer durum boğaz, burun spreylerinde de var. Bir ilaç raf üstü sınıfına girince fiyatı böyle artıyor. En basit ateş düşürücü diyebildiğimiz şurup bile öyle. Ülkedeki ilaç fiyat politikası yüzünden böyle. Avro kurunu  SGK’nin geri ödemesi listesini oluştururken Avrupa’daki en düşük beş ülkenin ortalaması alınıyor. Ayrıca Avro artarken ilaçta sabitlenen kur bunun yarısı kadar. Böyle olunca bulunamayan ilaç sorunu da artıyor."