İtalya’da yerel seçimleri takip eden YouTrend’in danışmanı Raffaella Rossi, Roma ve Torino’da yapılacak ikinci tur seçimleri sol adayların kazanacağı görüşünde.

İki büyük kentte sol adaylar güçlü

Umut Serdaroğlu

İtalya'da sol partilerin oylarını artırdığı yerel seçimlerin sonuçları tartışma konusu. Ülkede siyaset bilimcisi akademisyenler tarafından kurulan ve seçim süreçlerinde seçmen davranışı üzerinde çalışan YouTrend'in danışmanı Raffaella Rossi'yle seçimlerin etkilerini konuştuk.

SAĞCI PARTİLERİN SEÇİM HEZİMETİ

Rossi sözlerine başlarken, sol merkez koalisyonunun başarısının aslında sağ merkez koalisyonunun kendi içerisinde yaşadığı boğuşmalardan kaynaklandığını ve seçim sonuçlarının bu şekilde sonuçlanacağını tahmin ettiğini söyledi. Yaşanan anlaşmazlıkların çoğunlukla adaylar üzerinden gerçekleştiğini, bu yüzden yerel bölgelerde tanınırlığı daha az olan kişilerin aday olarak seçildiğini belirten Rossi, bundan dolayı birçok sağ koalisyon seçmeninin oy kullanmamayı tercih ettiğini dile getirdi. Rossi'ye göre, diğer taraftan sol koalisyonunun birbiriyle uyumlu hareket etmesi ve adayların nispeten daha popüler olması, birçok yerde kendileri adına başarılı sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırladı.

BEŞ YILDIZ HAREKETİ İTTİFAKLA ZEDELENDİ

Ülke basınında çıkan birçok yazıda, seçimin sol koalisyon lehine sonuçlanmasının nedenlerinden birinin de Beş Yıldız Hareketi’nin sağ koalisyon ile yakınlığına duyulan tepki oyları olduğu ifade edildi. Rossi ise Beş Yıldız Hareketi’nin Bologna ve Napoli gibi yerlerde sol parti koalisyonunu desteklemesi veya ittifak kurmasının, o bölgelerde Beş Yıldız Hareketi’nin oy oranının çok düşük olmasından kaynaklandığını dile getirdi. Sol parti koalisyonunun ise Beş Yıldız Hareketi ile ortaklaşa hareket etmesinin nedenlerinin ileriye dönük olduğunu söyleyen Rossi, ikinci turda ise Roma ve Torino’da sol merkez koalisyonunun yüksek ihtimalle seçimleri kazanacağını düşünüyor.

iki-buyuk-kentte-sol-adaylar-guclu-929840-1.
Raffaella Rossi


SOL KOALİSYON ADAYI DESTEK GÖRÜYOR

Aldığı düşük oy neticesiyle ikinci tura kalamayan Roma'nın Beş Yıldız Hareketi adayı Carlo Calenda’nın sol koalisyonu destekleyeceğini açıklamasının ise sağ koalisyon içerisinde devam eden gerginliklerin bir sonucu olduğunu belirtti Rossi. İkinci tura kalan bir başka bölge olan Trieste’ye de değinen Rossi, burada sol parti koalisyon adayı Francesco Russo’nun başarılı olma ihtimalinin neredeyse imkânsız olduğunu söyledi. İlerici İtalya (Forza Italia) üyesi ve merkez sağ koalisyonunun Trieste adayı Roberto Dipiazza’nın Trieste halkı tarafından çok sevildiğini belirten Rossi, Dipiazza’nın 2001 yılından bu yana Trieste Belediye Başkanlığı’nı sürdürmesinin rakibi Russo karşısında elini güçlendirdiğini ifade etti.