Türk çizgi roman tarihinin en uzun soluklu çalışmalarından ‘Karaoğlan’ın çizeri Suat Yalaz ile bir diğer efsane kahraman ‘Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan aynı gün hayatını kaybetti

İki efsane çizere aynı gün veda

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Çizgi roman tarihimizin iki usta çizeri Suat Yalaz ve Abdullah Turhan, 2 Mart günü birkaç saat arayla yaşama veda etti. Turhan dün Datça’da toprağa verilirken, Yalaz ise bugün son yolculuğuna uğurlanacak. İki efsane ismin aynı gün hayata gözlerini yumması sevenlerine büyük üzüntü yaşattı.

‘Karaoğlan’ın yazarı, senarist, yönetmen ve çizer Suat Yalaz, kalp rahatsızlığı sebebiyle 88 yaşında hayata veda etti. Yalaz, bugün Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Karaoğlan ile tüm Türkiye’nin unutamadığı bir karakteri ortaya çıkaran usta çizer Suat Yalaz’ın ilk karikatürü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayımlandı. PTT Genel Müdürlüğü, 2006 yılında Karaoğlan adına 4 dizilik pul koleksiyonu çıkardı. Böylece Yalaz Cemal Nadir Güler’in Amcabey’i, Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz’ından sonra oluşturduğu çizgi kahramanı pul üstüne taşınarak devlet tarafından onurlandırılan üçüncü çizgi roman sanatçısı unvanını aldı.

Yalaz’dan birkaç saat sonra yaşama gözlerini yuman ‘Kara Murat’ın çizeri Abdullah Turhan ise 1954 yılında Yeni Sabah Gazetesi ile başladığı resim ve çizgi roman çalışmaları ile birçok dergi ve gazetede yer aldı. Rahmi Turan’ın kaleme aldığı Türk çizgi roman kahramanı ‘Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ı ilk kez 1971 yılında Günaydın gazetesinde çizmeye başladı. 1974’ten itibaren bağımsız dergi olarak 946 sayı yayımlanan Kara Murat, daha sonraki yıllarda Cüneyt Arkın’ın başrolünü oynadığı filmlerle beyaz perdede canlandırıldı. Turhan, ‘Kara Batur’ ve ‘Alptekin’ gibi tarihi çizgi roman kahramanlarının yanı sıra, hikâyeleri ve çizimleri tamamen kendisine ait olan, Osmanlı dönemine ait uzun kılıçlı kahraman Tolga’ya da hayat verdi.

Turhan dün Datça’da toprağa verildi.