Gazetecilerin sahada haber takibi yapmasına çıkarılan polis engelleri hız kesmiyor. İki günde gerçekleşen 4 olayda gazeteciler keyfi biçimde engellendi, darp, tehdit ve taciz edildi.

İki günde 4 olay: Gazetecilere yönelik polis baskısı hız kesmiyor!
Fotoğraf: DepoPhotos

MEDYA SERVİSİ

Gazetecilerin mesleklerini yapmalarına engel olan polis baskıları hız kesmiyor. İki günde yaşanan dört olayda gazeteciler keyfi biçimde engellenirken polisler tarafından taciz ve tehdide de maruz kaldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) dün Van’da gerçekleştirdiği 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi sonrası yürüyüşe geçen kitleyi takip eden gazeteciler, polisler tarafından darp edildi.

VAN’DA DARP VE TEHDİT

Bianet’te yer alan habere göre polisler, kitleyi takip eden gazetecilerden Mesut Bağcı'ı yere yatırarak, darp etti ve kamerasını kırdı.

Kendisini TEM Şube'den olarak tanıtan bir sivil polis ise, Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Berivan Kutlu ile JİNNEWS muhabiri Zelal Tunç’u ölümle tehdit etti. Polis, gazetecileri “Seni vururum, kimse seni bulamaz” tehdidinde bulundu.

Aynı polis, JİNNEWS muhabiri Elfazi Toral’a da silah çekti. Söz konusu anlar görüntülere de yansıdı. Ayrıca polisler, sık sık gazetecilerin görüntü almasını engelleyerek, kameralarını kırmaya çalıştı.

Emniyet Müdürlüğü'nden bazı polislerin, kentteki kimi gazetecileri aradığı ve konuya dair herhangi bir görüntünün servis edilmemesi yönünde tehdit ettiği öğrenildi.

Ekipmanları kırılan, darp edilen ve ölümle tehdit edilen gazeteciler, İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi üzerinden suç duyurusu yapacak.

POLİSTEN GAZETECİYE TACİZ

Dün İstanbul’daki 1 Eylül Dünya Barış Günü eyleminde ise, bir polis bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz'a fiziki tacizde bulundu.

Sivil polis memurunun tacizine uğrayan bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz, “Böyle arbede ile olmuş, yanlışlıkla olmuş bir şey değil. Sivil polis kasten, doğruca göğsümü sıktı" derken, “Haber izlemeye gittiğim etkinlikte yalnızca tacize uğramakla kalmadım, haberimi de geçemedim. Hem saldırıya uğradım hem de, haberci olarak mesleğimin gereğini yerine getirmem engellendi" ifadelerini kullandı.

TOKATKÖY’DE KEYFİ ENGEL

Yine dün İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Tokatköy’de ‘kentsel dönüşüm’ gerekçesiyle yapılmaya çalışılan ve halktan tepki alan yıkımları takip etmeye çalışan gazeteciler de polis tarafından engellendi.

Halk TV muhabiri Erdinç Yılmaz’ın polis tarafından alandan uzaklaştırıldığı ve darp edildiği anlar, kameralara yansıdı.

ANKARA’DA BASKIN VE TEHDİT

Bugün ise Ankara’da, gözaltındaki eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban’ın adliyeye getirildiği anları fotoğraflayan gazetecilerin odası Gasp Büro Amiri olduğu belirtilen bir polis tarafından basıldı. Polisler, gazetecileri fotoğrafların yayımlanmaması için tehdit etti.