Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde pandemi öncesinde tek ve iki kişilik odalar mevcuttu. Fakat sonrasında iki kişilik odalar üç kişilik olarak değiştirildi. Pandemiye rağmen kişi sayısı artarken fiyatlar ise azalmadı.

İki kişilik odalarda üç kişi kalacak

Gözde KOÇ

Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü, pandemi öncesi bir ve iki kişilik odalarla hizmet veriyordu. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı yönetmeliğiyle birlikte önümüzdeki dönem bir ve üç kişilik odalarla hizmet vermeye başlanacak. İki kişilik odaların metrekaresi değişmemesine rağmen, üç kişiye çıkarıldı. İki öğrenci için bile dar olan odalara pandemiye rağmen üç kişi yerleştirilecek.

Geçen yıl oda fiyatlarının arttığı öğrenci köyünde, iki kişilik odaların fiyatı aylık 510 TL olurken, bu yıl odalardaki kişi sayısı üçe çıkarılmasına rağmen fiyatta herhangi bir indirim yapılmadı. Yükseköğrenim Özel Barınma Hizmetleri Yönergesi’ne göre yatakhanelerde öğrenci başına en az 10 metrekare düşmesi gerekirken üç kişilik odaların büyüklüğü sadece 15 metrekare.

ŞAŞKIN VE KIZGINIZ

Bu sene Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde kalmayı düşünen fakat yurttaki bu değişiklikten dolayı vazgeçen ismini vermek istemeyen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi, “Birçok konuda öğrencilere sorun yaratacak olan odaların 3 kişiliğe dönüştürülmesi kararı, ekonomik olarak da zorluk yaşadığımız bu dönemde verdiğimiz aidat ücretinin karşılığını alamayacağımız için bizi olumsuz etkiledi. Şaşkın ve kızgınız. Böylesine dar bir alanda kişisel alan ve mahremiyet kavramlarının tamamen yok olacak. Özellikle pandemi süreci devam ederken okulda, yurtta 15 metrekare alanda 3 kişinin uyuması, banyoyu kullanması, yemek yemesi dolayısıyla yaşanacak olan hijyen sıkıntısı sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecek” diye konuştu.

İNSANİ ŞARTLAR

Odaların üç kişiliğe dönüştürüldüğünü kayıt yenilemek için sisteme girdiğinde gören öğrenci, “Yaşadığımız bu durumla ilgili ayrıntılı bilgi ve odaların fotoğrafını istediğimizde olumsuz yanıt aldık. Öğrenebildiğimiz tek şey bu kararın Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından alındığı ve uygulanmasının zorunluğu olduğu. Biz bu duruma mecbur bırakıyorlar. Tek istedğimiz insani şartlarda barınma hakkı ama bu bile çok görülüyor. Öğrenci Konseyi’nin yaşanan bu süreçle ilgili SKS’ye yaptığı itirazın sonuçlanmasını bekliyoruz. Ayrıca Öğrenci Köyü’nde kalan öğrenciler olarak CİMER gibi çeşitli yerlere şikâyetlerimizi iletiyoruz. Yaşananların takipçisi olacağız. Haklı serzenişimizin duyulmasını ve insani yaşam standartlarını sağlayan odalarda barınmayı talep ediyoruz” diye konuştu.