Mersin’de minibüsün ortalama 4,5, ekmeğin ise 2,5 liraya yükselmesi emekçilerin bütçesini etkiledi. İki yetişkinin olduğu bir evin aylık ortalama dolmuş masrafı 540 lira oldu. Ekmek masrafı ise 300 liraya çıktı.

İki kişinin sadece aylık ekmek ve ulaşım masrafı bin liraya dayandı

Abidin YAĞMUR

Mersin’de minibüs ücretlerine zam yapıldı. Yapılan zam dünden itibaren uygulamaya kondu. Zammın ardından 3.75 lira olan sivil yolcu ücreti 4.5 liraya, 3 lira olan öğrenci ücreti 3.5 liraya çıkarıldı.

Mersin Minibüsçüler Odası Başkanı A. Aziz Biricik, giderlerinin arttığına dikkat çekti. Biricik, akaryakıt ve yedek parçalara gelen zamlardan kaynaklı zamma gittiklerini söyledi.

GELEN ZAMLAR BÜTÇELERİ SARSACAK

Dolmuş ücretlerine yapılan zammın ardından bir sivil yolcunun günlük en düşük dolmuş ücreti masrafı 9 lira oldu. Aylık en düşük dolmuş masrafı ise 270 lira olacak. Bir başka hesapla 2 yetişkinin olduğu bir evin aylık en düşük dolmuş masrafı 540 lira olacak. Öğrencilerin aylık en düşük dolmuş masrafı ise 210 lira olacak. Bir hanede 2 yetişkin, bir öğrenci varsa o ailenin ayda en az 750 lirayı dolmuş parasına ayırması gerekecek.

Mersin’de 2 ay içinde ekmeğe de 2 kez zam gelmiş ve 1.5 lira olan ekmek fiyatı, 2.5 liraya çıkmıştı. Günde 4 ekmek tükettiği varsayılan bir ailenin aylık ekmek masrafı 300 liraya çıktı. Yani en küçük hane halkının 1 ayda ekmek ve ulaşıma ayırmak zorunda olduğu bütçe yaklaşık 1000 lirayı bulacak.
Ekmek zammının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesinin ve Tarsus Belediyesinin ürettiği halk ekmeğe talep arttı.

Ekmek büfeleri önündeki kuyrukları günün her saatinde, her semtte görmek mümkün. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bir ekmeğin kendilerine maliyetinin 1 lira 08 kuruş olduğunu, ancak ekmeği 1 liradan halka ulaştırdıklarını söyledi. Seçer, günde 70 bin adet ekmek ürettiklerini de kaydetti.

Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan da 1 liradan ekmek satan belediyeye ait halk ekmek fabrikasının talebe yetişemediğini, ikinci halk ekmek fabrikasını devreye almak için çalışma başlattıklarını söyledi. Bozdoğan, günde yaklaşık 35 bin ekmek ürettiklerini kaydetti.