İda ve Mila Serisinin Kuş Gibi ve Zürafan Ne Sever? kitapları, iki yaş üstü edebiyatla tanışmaya hazır olan çocukların kitabı. Hafize Çınar Güner’in kalemiyle

İki yaşa edebiyat: İda ve Mila Serisi

NİL CİHAN

Çocuğunuz için iyi kitabın peşine düşen pek çok ebeveynden birisiyseniz şanslısınız, ülkemizde çok fazla çocuk kitabı basılıyor; aralarından biri mutlaka sizin çocuğunuza hitap ediyor. Ama 2 yaşlarında bir çocuk sahibiyseniz, o kadar da şanslı olamayabilirsiniz. Çünkü küçük yaş grubuna hitap eden çocuk kitapları genelde kavram kitaplarından ya da hareketli kitaplardan ibaret. Pek çok kitapçıda, küçük yaş grubu bölümünde kalın karton kapaklı, büyük resimli nesneleri gösteren kitaplar, iyi kitabın peşinde olan ebeveyn okurlara pek bir şey sunmuyor ne yazık ki. 2 yaş grubu için akıllara hemen bu tür, hikâyesi olmayan kitaplar gelmesinin nedeni, çocuğun kitap okuma hazzına çok erken yaşlarda başladığını bilmemek. Çocuğunuzu kucağınıza oturtmaya başladığınız ve onun elinizdeki nesnelere odaklanmaya başladığı aylardan itibaren ona resimlerle nesneleri gösterirsiniz. İşte ilk okuma aslında orada başlar. O ilk kavram kitaplarını da 1,5-2 yaşına kadar tüketmiş olursunuz. Peki ya 2 yaşından sonra ne okunacak derseniz; işte bu aşamada kısa cümlelerle yazılmış, minik bir edebi kurguyu içeren kitapların peşine düşeceksiniz. Artık çocuğunuz edebiyatla tanışmaya hazır.

İda ve Mila Serisinin Kuş Gibi ve Zürafan Ne Sever? kitapları, 2 yaş üstü edebiyatla tanışmaya hazır olan çocukların kitabı. Üstelik Hafize Çınar Güner’in tertemiz kalemiyle... Serinin ilk kitabı Kuş Gibi’de İda ve Mila’nın arkadaşlığını okuruz ve Mila’nın bizleri hayal dünyasına davet etmesiyle kuşlarla tanışırız. Hayallerini, kıyafetlerini, oyuncaklarını paylaşan bu iki arkadaş, yaşadıkları şehrin parkında, apartman bahçesinde ve sokağında ve elbette hayal güçlerinde gezinerek kuşların peşine düşerler. Karga, baykuş, kırlangıç, flamingo gibi kuşlar hem İda’nın hem de Mila’nın keşif yolculuğunda onlara eşlik eder.

Kavram serisi olarak düşünülen kitapların ikincisi Zürafan Ne Sever?’de İda ve Mila bu kez ağaçların dünyasına girer. Söğüt, incir, atkestanesi ve çam gibi ağaçlar iki çocuğun oyunlarına ve hayallerine kaynak olurken, Müjde Başkale’nin özgün suluboya resimlemelerini izlemek, ayrıntılarla ara-bul oynamak harika!

Kitapların sonunda çocuklara ayrılmış bir bölüm bulunuyor. Kuş Gibi’de isteyen çocuklar kendi hayallerindeki kuşu resimleyebilir ya da karalayabilir. Zürafan Ne Sever?’de de, çocuklar kendilerinin ve arkadaşlarının sevdiği bir şeyin düşünü kurup, karalayabilir.

2-4 yaş arası çocukların şimdiden İda ve Mila’yı sıkı sıkıya takip edeceklerinden eminim... Görsel okur yazarlara ve elbette ebeveynlerine güzel okumalar!