3’er ay uzatılarak 2. yılını dolduran OHAL, dün itibariyle sona erdi. Aynı gün OHAL’i 3 yıl boyunca kalıcı kılacak kanun teklifinin Meclis Komisyonu görüşmelerine başlandı

İki yıllık OHAL sona erdi, 3 yıllık olanı görüşülüyor

15Temmuz 2016’da Gülen Cemaati’ne mensup askerler tarafından gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından ilan edilen olağanüstü hal (OHAL), dün 01.00 itibariyle sona erdi. Ancak OHAL kalkarken Meclis’in gündeminde ise OHAL’i sürekli kılacak ‘terörle mücadele düzenlemesi’ var.

OHAL kapsamında bugüne kadar yayımlanan 32 kanun hükmünde kararnameyle (KHK) 125 bin 800 kamu görevlisi meslekten ihraç edilirken çok sayıda yayın kuruluşu, vakıf ve dernek de kapatıldı. Soruşturmalar kapsamında şu ana kadar 446 bin kişi hakkında işlem yapıldı.

OHAL sonrası düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmelerine ise dün Meclis Adalet Komisyonu’nda başlandı. CHP, Adalet Komisyonu’na kalabalık bir milletvekili grubuyla katıldı.

Muhalefet tepkili
CHP teklife karşı çıkarken İYİ Parti ise teklifin bir kısmına karşı çıktı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Komisyon’da yaptığı konuşmada “OHAL kurumsallaşıyor, ismi gidiyor, cismi kalıyor” dedi. Kendilerinin zaten OHAL’in ‘cisminden’ rahatsız olduklarını söyleyerek, “Bu düzenleme Türkiye’yi 10 yıllarca geriye götürecek. Kenan Evren bile bu kadarına cesaret edemedi. İnsan hakları, özgürlükler, yasama iktidar tarafından kuşatılmaktadır” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti ise teklifte yer alan terörle mücadeleye dair maddelere destek verdiklerini, ancak kişi hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı maddelerin ise sakıncalı olduğunu belirtti.

Teklifte neler var?
Teklifle, valiler, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecek.

Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek, ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek.

Üç yıl süreyle terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen TSK, emniyet, jandarma, yargı mensupları, devlet memuru ve işçiler meslekten çıkarılabilecek.

AB’den OHAL yorumu
Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de 2016’daki darbe girişiminin ardından uygulanan OHAL’in kaldırılmasını değerlendirdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, “2016’daki darbe girişiminin ardından uygulamaya konulan OHAL’in kaldırılması memnun edici bir adım” denildi.

Açıklamada, Meclis’teki kanun teklifinin OHAL’in kaldırılmasının yaratacağı olumlu etkileri azaltabileceği belirtildi.