İkinci dalga çocukları vurdu

Yaklaşık bir senedir kontrol altına alınamayan Covid-19 salgınında ‘virüs çocuklara bulaşmıyor’ algısının tersine çocuklar da yoğun şekilde etkilendi.

Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Fatih Varol, özellikle ikinci dalgadan sonra çocuklarda vaka artışı yaşandığını söyledi.

Covid-19 nedeniyle hastanede yatışı gereken çocuklarda erişkinlerden farklı olarak iki grup hasta olduğunu vurgulayan Dr. Varol, şöyle konuştu:

“Birincisi, Covid-19 enfeksiyonuna bağlı özellikle zatürreenin ön planda olduğu tablolar nedeniyle yatırdığımız hastalarımız. Bir de Covid’den iyileştikten sonra gelişen, bağışıklık sisteminin aşırı yanıtıyla ortaya çıkan inflamatuar sendrom dediğimiz MiS-C tablosu yoğun bakım yatışı gerektirecek kadar ağır olabiliyor. Erişkinlerden farklı olarak ağır geçiren çocuklarda altta başka bir hastalık öyküsü de bulunmuyor. Hiçbir yandaş hastalığı olmayan çocuklarda da bu iki durumu da yaşadık. O yüzden de çocukların hastalıktan korunmasına çok daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Çocuklarda erişkinlere göre hastalığın biraz daha hafif geçtiğine yönelik genel bir kanı var toplumda. Bu her zaman doğru olmayabiliyor. İki çocuğumuzu yoğun bakımda Covid nedeniyle yaşam destek ünitesine bağlamak zorunda kaldık örneğin. Bu iki hastanın ikisinde herhangi başka bir hastalık yoktu.”

DHA