Covid-19 vakalarının artması nedeniyle bazı Avrupa kentlerinde hastaneler neredeyse tam kapasiteye ulaştı. İngiltere’de kanser hastalarının sağlık hizmeti alamadığı ortaya çıktı. İtalya’da ordu bir futbol kulübünün stadına sahra hastanesi kurdu.

İkinci dalganın etkisiyle hastanelerde yer bulunamıyor: Sağlık hizmetleri çöktü

Covid-19 vakalarının artması nedeniyle bazı Avrupa kentlerinde hastaneler neredeyse tam kapasiteye ulaştı. İngiltere’de kanser hastalarının sağlık hizmeti alamadığı ortaya çıktı. İtalya’da ordu bir futbol kulübünün stadına sahra hastanesi kurdu.

Avrupa ülkelerinde koronavirüs vakalarında yaşanan artışla beraber hastane kapasiteleri doldu. İngiltere, Fransa ve İtalya’nın birçok kentlerinde yurttaşlar hastane kapılarından geri çevriliyor, durumu ağır olan pek çok kişi evlerine geri gönderiliyor. Yetkililer, sağlık sisteminde yaşanan tıkanmayı aşacak önlemleri hayata geçirmediği için yurttaşlar tarafından eleştiriliyor.

KANSER HASTALARI SIRADA BEKLİYOR

Önceki gün 33 bin 470 yeni vaka ile rekor kırılan İngiltere’de hastaneler ve yoğun bakım ünitelerinin yeni hasta kabul edemediği ortaya çıktı. Hükümet, salgını gerekçe göstererek başta kanser hastaları olmak üzere, ameliyat ihtiyacı olan vatandaşların bekletildiğini doğruladı.

“Acil olmayan” olarak ifade edilen ameliyat sırası bekleyenlerin sayısı 140 bine ulaştı. Birçok kanser hastasının evlerinde bekletildiği belirlenirken, iyileşen kanser hastalarının tekrarlaması olasılığına karşı yaptığı kontrollerin de yüzde 27 oranına düştüğü tespit edildi.

ÖĞRENCİLER İŞGAL EYLEMİ BAŞLATTI

Ülkedeki sağlık emekçileri sosyal medya üzerinden imza kampanyası başlattı. 20 yeni hastane ve 100 bin yeni personel gerektiğini belirten emekçiler yüzde 15 zam talep etti. Manchester Üniversitesi öğrencileri de pandemi koşullarında yurt binalarının yetersizliği ve kirada indirim yapılmamasına karşı kampüste işgal eylemi başlattı.

HER 30 SANİYEDE BİR KİŞİ HASTANEDE

Fransa’da alınan sıkı önlemler kapsamında günlük Covid-19 vaka sayısı son bir haftada yüzde 16 düşerken birçok kentte hastanelerdeki doluluk oranının devam ettiği belirlendi. Fransa Başbakanı Jean Castex, ülkede her 30 saniyede bir kişinin hastanede ve her üç dakikada bir kişinin yoğun bakımda tedaviye alındığını ifade ederek hastanelerin kapasitesiyle ilgili çalışma yürütüldüğünü açıkladı.

Salgında ikinci dalganın gelecek hafta pik noktasına ulaşılabileceğini aktaran Castex, ülkede market, eczane ve bankalar gibi temel ihtiyaç hizmeti veren yerler dışında bütün işletmelerin kapalı kalmaya devam edeceğini kaydetti.

HASTANENİN TUVALETİNDE ÖLÜ BULUNDU

İtalya’da da durum benzer. Salgının ikinci dalgasına diğer Avrupa ülkelerine göre daha geç giren ülkede vaka sayıları son bir ayda hızlı şekilde yükseldi. Önceki gün 32 bin 961 yeni vaka kaydedilirken, salgının başladığı şubattan bu yana Covid-19 bulaşanların sayısı 1 milyonu aştı.

Napoli kentinin merkezi olduğu Campania Bölgesi’nde hastanelerin yetersiz kalması nedeniyle bazı hastaların tedavi olmak için kuzeydeki Lazio Bölgesi’ne yönlendirildiği görüldü. Napoli’deki Cardarelli Hastanesi’nin tuvaletinde hayatını kaybetmiş olarak bulunan bir Covid-19 hastasının görüntüleri ise ülke kamuoyunda tepkiye yol açtı. Sağlık Bakanı Roberto Speranza, yaşanan olayın incelemesi için iki müfettiş görevlendirdiğini açıklamakla yetindi.

SAĞLIKÇILAR TOPYEKÛN KARANTİNA İSTİYOR

Kuzeydeki Torino kentinde de İtalya ordusu Juventus Futbol Kulübü’nün stadının çevresine sahra hastanesi kurdu. Kentte daha önce de hastane kapasiteleri dolduğu için Covid-19 hastalarının kiliselere yerleştirildiği basına yansımıştı. İtalya Tabipler Birliği başta olmak üzere farklı branşlardan doktor ve hemşire birlikleri ise ülkede sağlık sisteminin çökmemesi için topyekun karantina uygulamasına gidilmesi çağrısında bulundu.