İkinci el ayakkabı dönemi

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP’nin yaptığı son çalışmalar, vatandaşların artık ayağına giyecek ayakkabı almakta bile zorlandığını ortaya koydu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 20 milletvekili ve çok sayıda Parti Meclisi üyesiyle çeşitli kent merkezlerinde gerçekleştirdiği inceleme çalışmalarının ardından hazırladığı raporu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na sundu.

Her 100 metrede en az 5-6 dükkanın kapısına kilit vurduğu kaydedilen raporda, esnafın da veresiye satışlarının yoğunlaştığı vurgulandı.

ESNAF İFLAS ETTİ

Son olarak Isparta’da gerçekleştirilen temasların ardından hazırlanan yoksulluk raporundan öne çıkanlar şu şekilde:

“Merkez ve ilçe esnafının birçoğu dükkanını kapattığı görüldü. Çok sayıda dükkan da devren satılık durumda. Kapalı olmayan esnaf, zamlardan dolayı ürün alırken ve satarken sıkıntı çektiklerini dile getirmektedir. Bu süreçte işlerin ciddi oranda düştüğünü, çalışanların maaşları da mevcut ekonomik kriz durumdan dolayı karşılanamaz hale geldiği belirtilmekte. Esnafın çoğu, çalışanlarının yarısından fazlasının işlerine son vermek zorunda kaldığını ifade etti.

Esnaf ziyaretlerimizde zor durumda olan esnaftan kira yardımı alana rastlamadık. Alışveriş merkezleri iş yaparken yerel esnafın aynı hizmeti verememesi, dükkanların yasaklar nezdinde açılıp kapanma yapması faturaları bile karşılayamayacak hale gelen bir esnaf kitlesi oluşturmuştur.”

“2000 nüfuslu Aksu ilçesinde faaliyet gösteren bir bakkal, ‘Daha 6 aydır açığım, 25 bin lirayı bulan veresiye defterim var’ diye tepki gösterdi. Bir ayakkabıcı ‘30 yıldır ayakkabı satarım ilk defa gelip bana ikinci el ayakkabı var mı?’ diye sormaya başladı insanlar. Halkın yeni ayakkabı alamayıp ikinci el sorduğu bir dönemden geçiyoruz’ dedi.

Yerel halktan birçok insan ise birden fazla lisans, lisansüstü okul diploması bulunan nitelikli kişilerin potansiyeli noktasında iş alımı olmadığından günlük ücret aldıkları part-time usul ile iş bularak geçimini sağlamaya çalıştığını fakat part-time ücretlerle alım gücüne sahip olamadıklarını dile getirmektedirler.”

GENÇLER UMUTSUZ

“Üniversiteli gençlerimizde ülkenin geleceği hakkında büyük bir umutsuzluk var. Ekonomik krizin uzun yıllar devam edeceğini ve artık yurtdışında yaşamak istediklerini belirtiyorlar. Ayrıca iktidar değişse bile gelecek partinin bu durumu düzeltmesinin 10, 15 yılı bulacağından kaygılı olduklarını da belirttiler.

Sokakta karşılaştığımız 79 yaşındaki bir teyze, hala aşı sırası beklediğini, hastaneden neden sıra gelmediğini hastanede sorguladıklarında ise ellerinde aşının kalmadığını söylendiğini ifade etmektedir. Yaşları riskli grup olarak sayılan vatandaşın aşının olmaması sebebiyle aşı sırasına giremediği tespit edilmiştir.”

SOYGUNCULUK

Denizli Tavas ilçesi Nikfer pazarında pazarcıları ve kahveci esnafını ziyaret eden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca’nın izlenimlerine göre ise sert prosedürlerden ve vazgeçilmeyen vergilerden beli bükülen pazarcı esnafının isyan ettiği kaydetti. Karaca, “Pazarcı esnafı bile dertlerini kimsenin duymadığını söyledi, her işlem için kendilerinden ayrı ayrı ücret alınmasını, ‘soygunculuk’ diye tanımladı. İşleri takip etmeye çalışmaktan, ayrı ayrı gitmekten kendi işimizi yapamaz hale geldik’ dedi’ şeklinde konuştu.