Bisiklet kullanımı yaygınlaşırken bisiklet endüstrisi artan talebi karşılamada zorluklar yaşamaya başladı. Oysaki hem uygun fiyatlı hem de ekolojik olma özelliğiyle alınmış ikinci el bir bisiklet oluşan talebe yanıt verebilir.

İkinci el bisiklet alım rehberi

Ahmet YEŞİL

Covid-19 küresel salgını tüm dünyada, ulaşımda bisiklet kullanımını yaygınlaştırırken bunun sonucu olarak da salgına hiç de hazırlıklı olmayan bisiklet endüstrisi artan talebi karşılamada zorluklar yaşamaya başladı. Bu zorluk yakın zamanda da bitecek gibi görünmüyor. Bisiklet, kadrosundan yedek parçasına, aksesuarından giyimine kadar ulaşılması kolay olmayan bir araç haline geldi. Ulaşılabilen ürünlerin de fiyatları bir yıl öncesine göre çok artmış olduğu için tüketici her durumda mağdur olmakta. Diğer yandan maalesef ülkemizde ikinci el pazarları tüketicinin çok da ilgilendiği bir alışveriş mecrası olabilmiş değil. Oysaki hem uygun fiyatlı hem de ekolojik olma özelliğiyle, doğru yapılan seçimle alınmış ikinci el bir bisiklet oluşan talebe yanıt verebilir. Tabi ikinci el bisiklet almadan önce bir ön hazırlık yapılmalı, bazı bilgiler edinilmelidir.


Öncelikle bisikletimizi hangi amaçla kullanacağımıza, dolayısıyla ne tip bir bisiklet alacağımıza karar vermemiz gerekiyor. Ondan sonra ikinci el bisiklet satan mağazalar ya da internet sayfalarından doğru aramaları yapmak gerekiyor. Bisikletten, özellikle bisiklet bakımından anlayan birisiyle bisikleti görmek, bisiklete dair kafamızda oluşan soru işaretlerini gidermede faydalı olacaktır. Eğer böyle bir yakınımız yoksa o zaman doğru bisikleti almak için bazı bilgi ve gözlemlere ihtiyacımız olacaktır.

DONANIMLARINA BAKILMALI

İlk önce bisiklete genel olarak bakmak gerekiyor. Temiz mi? Boyasında kusurları var mı? Özellikle kadronun (çerçeve yani bisikletin iskeleti) eklem yerlerinde yıpranma, çatlak ya da tamir izleri var mı? Bu ilk kontrol, özellikle bisikletin kadro geçmişi hakkında bizlere bir ön bilgi verecektir. Ayrıca alacağımız bisikletin marka, model ve üretim yılını öğrenip mutlaka internette aynı bisikletin orjinal donanımını öğrenmeliyiz. Bu şekilde bisikletin parçalarının zaman içerisinde değişmiş olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olabiliriz. Özellikle vites ve fren aksamı bir bisikletin en pahalı parçalarındandır ve donanımda aynı markanın birçok modeli bulunur. Bu modeller arasında da çok fazla fiyat farkı olabilir. Alacağımız ikinci el bisikletin üzerindeki donanımların gerçekte ne olduğunun öğrenilmesi ve doğru eşleştirme, iyi alışverişin önemli bir göstergesi olacaktır. Yine donanım demişken zincirde uzama olup olmadığı, dişlilerin yıpranma durumu bisikletin ne kadar süre ya da ne şekilde kullanılmış olduğunu belli edecektir. Lastikler de bisikletin kullanım durumuyla ilgili önemli bir göstergedir. Ortalama bir lastik yedi bin kilometrenin üzerinde kullanılabilir (tur bisikleti için üretilmiş lastikler daha uzun mesafeleri güvenle gidebilmek için tasarlanmıştır), alacağınız bisikletin lastiklerinin yüzey görüntüsü bisikletin ne kadar ya da ne şekilde kullanılmış olduğu konusunda bilgi verecektir.

Eğer bisikletin hem kadrosu hem de donanımında gözle görülür bir kusur yoksa artık bisikleti deneyebiliriz. Hiç tanımadığımız bir bisiklete binerken, bisiklet üzerinde ustalığınızı göstermeye kalkmamalıyız. Hatta tam tersine, bir acemi gibi bisiklet üzerindeki hareketlerimiz yavaş ve ölçülü olmalı. Bisiklet parçaları yerlerine doğru şekilde takılmamış olabilir, ayarlar doğru yapılmamış ya da zamanla bozulmuş olabilir. Bisikletin ayarlarının doğru olduğunu hissettiğimizde kendi doğal sürüşümüzü yapabiliriz. Frenler hem yumuşak hem sert halde test edilmeli, tüm vitesleri tek tek denemeliyiz. Vites geçişlerinde sorun varsa vites ayarları bozuk olabilir. Bu bir sorun olarak kabul edilmemeli. Bütün bisikletlerde vites ayarları zamanla bozulabilir. O sebeple vites ayarlarını yapıp (ya da yaptırıp) vites geçişlerini yeniden kontrol etmeliyiz.

Göbekler yine ikinci el bisiklet alınırken dikkat edilmesi gereken parçalardandır. Pedallardaki güç aktarımının kalbi olan orta göbekte oynama, sağa sola yatma ve ses olmamalıdır. Burada olan bir sorun bizim için ek bir masraf çıkaracaktır. Diğer göbekler de ön ve arka teker merkezinde bulunur. Bunların da kontrolü yapılmalı, akıcılık iyi mi, ses var mı, kontrol edilmelidir.

FATURAYA DİKKAT EDİLMELİ

Bugüne kadar toplamda üç bisikletini çaldırmış birisi olarak ikinci el piyasasında ne kadar çok çalıntı bisiklet olduğunu tahmin edebiliyorum. Alacağınız bisikletin faturası satıcıdan mutlaka istenmeli. Eğer satıcı faturayı kaybettiğini söylüyorsa mutlaka bir satış sözleşmesi imzalanmalı. Bisikletin seri numarasının da belirtildiği imzalı bu sözleşme, bisikleti kimden aldığımızın bir kanıtı olacaktır.

Eğer ikinci el bisiklet tüm testlerimizden geçti ve onu satın aldıysak yine de güvenliğimiz için bir usta tarafından bakımını yaptırmak iyi olacaktır. Bakımda bisikletin tüm parçaları sökülüp geri takılmalı riskli bir durum varsa sorun gözlenip giderilmelidir. Yeni edindiğiniz bisiklette hiçbir sorun yoksa tebrikler! İyi bir bisikleti daha ucuza almakla kalmadınız, yeni bir bisikletin üretiminde doğaya bırakılan yaklaşık iki yüz elli kilogram karbon ayak izini önlemiş oldunuz.

O zaman keyifle yola çıkma zamanı!