Ticaret Bakanlığı'nın 6 ay-6 bin kilometre sınırının ardından, araç ilanlarında dikkat çeken bir durum göze çarptı. İkinci araçların ilanlarının konulduğu platformlarda pek çok araç, ‘6 bin 1 kilometre' olarak satılıyor. Bakanlık, konuyla ilgili harekete geçti; şartları ihlal edenlere 300 bin lira ceza kesileceği öğrenildi.

İkinci elde ‘6 bin 1 kilometre’ ilanlar çoğaldı, Bakanlık harekete geçti

Ticaret Bakanlığı’nın 6 ay kullanılmayan ve 6 bin kilometreyi geçmeyen araçların ikinci el olarak satılamayacağı yönündeki kararının ardından ikinci el araç piyasasında ilginç bir durum yaşanıyor.

Geçtiğimiz günlerde kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, ikinci el araçların ilanlarının konulduğu sitelerde ‘6 bin 1’ kilometrede olduğu öne sürülen pek çok araca ait ilan konulduğu görüldü.

Uygulamanın son durumuyla ilgili sozcu.com.tr’ye bilgi veren Arabam.com Pazarlama Direktörü Dr. Naim Çetintürk, “Biz 6 bin km ve altında ilan girişini engellemiş olsak da gerçek dışı beyan içeren bazı ilanlar olması söz konusu olabilir” dedi.

Dr. Çetintürk, “Burada beyan edilen bilgilerin satıcı sorumluluğunda olması bir yana, ilan platformlarının satışa konulan araçları kontrol etmesi olanaklı olmadığı için uygulamayı suiistimal etmek isteyenler ilan verme sorununu aşmak için böyle bir yönteme başvurabilir” diye konuştu.

FİYATLAR DÜŞECEK Mİ?

Öte yandan Çetintürk, uygulama sonrası ikinci el araç fiyatlarında ciddi düşüş olacağı beklentisine ilişkin ise şunları söyledi:

“Fiyatları belirleyen döviz kuru, yasal vergi süreci, sıfır km araç üretim seviyesi ve enflasyon gibi parametrelerin kuvvetli etkenler olması nedeniyle çok gerçekçi bulmak mümkün değil.”

CEZA KESİLECEK: BAKANLIK TAKİBE ALDI

Yeni yönetmeliği ilan eden ilanların yaygınlaşmasının ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Buna göre ikinci el oto satışında 6 bin kilometre şartını hülle yoluyla ihlal edenlere 300 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Ticaret Bakanlığı internet sitelerindeki ilanları tespit edip takibe almaya başladı.