İktidar çevrelerince Boğaziçi eylemlerine dönük karalama kampanyası devam ederken, TRT Haber’in eylemde ‘yaşlı bir babaanneyi kurtarmak isterken’ darp edildiklerini söyleyen 3 şahsın iddialarına yer verdiği video haberi, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından “İşin aslı” mesajıyla paylaşıldı. Ancak şahısların olayın hemen sonrasındaki açıklamaları ve TRT Haber'e söyledikleri arasında çelişki mevcut. Görgü tanıkları da yaşananları farklı şekilde anlatıyor. Varlığına dair herhangi bir emare bulunmayan ‘yaşlı babaannenin’ kim olduğu sorusu ise gizemini koruyor.

İkinci Kabataş vakası: Yaşlı babaanneyi kurtarmak istedik, eylemciler bizi dövdü

HABER MERKEZİ

Boğaziçi direnişi kapsamında 2 Şubat’ta Kadıköy’de gerçekleştirilen ve polisin sert müdahalede bulunduğu eylemde 3 şahıs, ‘yaşlı bir babaanneyi kurtarmak isterken’ eylemciler tarafından darp edildiklerini iddia etti.

TRT Haber; Turan Berkan, Erdem Dikdere ve Mehmetcan Akyıl adlı bu üç kişiyle görüşerek, söz konusu iddiayla ilgili olarak bir video haber hazırladı.

Haberde açıklamalarına yer verilen Turan Berkan, Kadıköy’e ayakkabı almak için gittiklerini ve ayakkabı aldıktan sonra mağazadan çıktıklarını öne sürerek, “Bir tane yaşlı babaanneyi hırpalıyorlardı. Mehmet arkadaşımızla bunu gördük, dedik ‘Aradan çıkaralım. Arbedede ezilmesin’. Oradaki şahıslar bize ‘Bunlar sivil polis, öldürün’ diyerek 15-20 kişiyle saldırmaya başladı” şeklinde konuştu.

Şahısların ‘kafalarına alkol şişesiyle vurulduğu’ iddiasını barındıran bu video haber, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün resmi Twitter hesabından da “İşin aslı” mesajıyla paylaşıldı.

OLAY SONRASI AÇIKLAMALAR

Ancak iktidar kurumlarının ve şahısların bu kurgusuna rağmen, bahsi geçen ‘yaşlı babaanneye’ dair bir görüntüye ulaşılabilmiş değil. TRT Haber’in video haberinde de olayda şahısların kurtarmaya çalıştıklarını iddia ettikleri yaşlı bir kadın yer almıyor. Bu yaşlı kadının kim olduğu, nerede ‘hırpalandığı’ bilinmiyor.

İşin ilginç kısmı, ‘yaşlı babaanne’ ayrıntısı, olayın hemen ardından konuşan şahısların açıklamalarında da yer almıyor. TRT Haber’e ‘yaşlı babaanneyi kurtarmak’ için hareket ettiklerini söyleyen şahıslar, acil serviste AA’ya verdikleri demeçte ise Kadıköy’de gezerken eylemcilerin arasında kaldıklarını söylüyor. Eylemcilerin bir anda kendilerini darp ettiğini öne süren Mehmetcan Akyıl adlı şahıs, arkadaşı Turan Berkan’ın TRT Haber’de söylediklerinin aksine, ‘yaşlı babaanneden’ hiç bahsetmiyor.

GÖRGÜ TANIĞI: YAŞLI KADIN YOK, EYLEMCİLERE SALDIRDILAR

Bununla birlikte, görgü tanıkları olayı farklı bir şekilde anlatıyor. Sendika.org muhabiri Murat Bay, olayın yaşandığı anlarda ortada yaşlı bir kadının ve alkol şişesinin bulunmadığını belirtiyor.

3 şahsın dağılan eylemcilere saldırdığını dile getirten Bay, “Bu şahıslar dağılan eylemcilere sataştıkları için dayak yemişler. Biz arbede yaşandığını görünce bir başka muhabir arkadaşla olay yerine gittik. TRT’nin videosunda konuşan uzun şahıs bize de saldırmaya çalıştı. İki yumruk salladı ama isabet ettiremedi. Yerde de cam kırıkları vardı ama bira değil soda şişesiydi” dedi.

‘SARHOŞLARDI’

Şahısların yaralandıktan sonra tedavi altına alındıkları acil serviste bulunan gazeteci Tunca Öğreten ise şahısların ‘burunlarının önünü göremeyecek kadar’ sarhoş olduklarını söylüyor. Emniyet’in “İşin aslı” notuyla paylaştığı TRT Haber videosunu alıntılayan Öğreten, şu ifadeleri kullandı:

“Numune Hastanesi acil servisinde bu arkadaşlara müdahale edilirken, gözünden plastik mermi ile vurulan Kazım Kızıl ile biz de oradaydık. Aynı müşahede odasında yarım saat geçirdik. Nasıl darp edildiler bilmiyorum ama bu arkadaşlar, burunlarının ucunu göremeyecek kadar sarhoştu.”

Yaşananlara dair bir videoda, arkadaşının kafasına alkol şişesiyle vurulduğunu söyleyen Erdem Dikdere’nin, Öğreten’in aktarımına paralel şekilde ayakta durmakta zorlandığı görülüyor.