Kuzey Kıbrıs’ta cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu geride kalırken Akıncı ile AKP destekli Tatar’ın yarışacağı ikinci tur için gözler CTP’nin kararında. CTP’nin desteğiyle Akıncı’nın yeniden seçilmesi bekleniyor.

İkinci turun favorisi Akıncı

Dış Haberler Servisi

Kuzey Kıbrıs’ta pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk etabı geride kalırken gözler ikinci turda. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ersin Tatar’ın yarışacağı Pazar günkü seçimde gözler Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) alacağı kararda. Sosyal demokrat CTP’nin bugün Mustafa Akıncı’ya destek açıklaması yapması bekleniyor.

Katılımın düşük olduğu pazar günkü seçimde yarışan 11 adayın hiçbirisinin yüzde 50’lik oy oranına ulaşamaması nedeniyle seçimler ikinci tura kalmıştı. 18 Ekim’de yapılacak ikinci turda bağımsız aday Mustafa Akıncı ve Ankara’nın açık destek sunduğu Ulusal Birlik Partisi (UBP) adayı Ersin Tatar yarışacak. Bu yarışı belirleyecek parti ise ilk turda üçüncü olan Tufan Erhürman’ın başında bulunduğu CTP.


SEÇİMLERE KATILIM DÜŞÜK

Pazar günkü seçimin resmi sonuçlarına göre Tatar oyların yüzde 32,34’ünü Akıncı ise yüzde 29,84’ünü aldı. CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman oyların 21,67’ini alırken Demokrat Parti’nin desteklediği Serdar Denktaş yüzde 4.20, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı yüzde 5.36 almıştı. Diğer 6 aday da çok düşük oranlarda oylar almıştı. Resmi açıklamaya göre seçime katılım ülke genelinde yüzde 58,21’de kaldı.

KENDİ KENDİMİZİ YÖNETELİM

Bağımsız aday Akıncı, ilk tur sonrası seçmenlerine seslenerek, “Kendi kendini yönetmeye muktedir olan bu halk, kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Kimi seçeceğine, kendi özgür iradesiyle, beyniyle, vicdanıyla, karar verecek olgunluktadır” dedi.

TATAR, RAKİBİNİ HEDEF ALDI

Tatar ise seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından rakibi Akıncı’yı hedef alarak, “Akıncı’yı dinliyorum sanki zaferi kendisi kazanmış gibi bir şeyler söylüyor. Demokrasi sınavı tekrar verilmiştir” dedi.