Bekir Özgür Aybar, Albüm Kritik köşesinde bu hafta Local Natives’in Sunlit Youth isimli yeni albümünü değerlendirdi.

İkinci Yol

Los Angeles’tan indie rock ekibi Local Natives üçüncü stüdyo uzunçalarını Sunlit Youth adıyla yayımladı geride kalan hafta. Albümde gitarın hiç duyulmadığı şarkılar kadar temelini gitar kanallarına ve geri vokallere emanet ederek electro wave tavrına ulaşan şarkılar da ses veriyor. Eğer 2009 yılında gelen debut albümleri Gorilla Manor ile kıyaslamak gerekirse Sunlit Youth için garip ve şaşırtıcı bir albüm diyebiliriz. Ama unutmadan ekleyeyim. Local Natives artık on yılı geride bırakan bir ekip. Yani birtakım yenilikler denemek istiyorlarsa bunun tam vaktiydi. Sunlit Youth’un hemen her anında şimdiye dek onlar için yabancı olan sound’lara kapı açmalarını bu açıdan değerlendirmek yanlış olmaz.

Amerikan pop müzisyenlerinin neredeyse bütün müzik sahnesini kapladığı California’dan bir indie rock ekibinin çıkması sürpriz olarak nitelendiriliyor. Röportajlarda Local Natives’e en çok sorulan soru bu: “Frank Ocean’ın şehrinde bunu nasıl başardınız?” Local Natives bunu başardı, çünkü kadrosunda yaşanan değişikliklere rağmen yoluna devam etmeyi bildi. İyi şarkılar yazdılar, albümler arasında acele etmeyerek üretim için kendilerine zaman yarattılar. Sadece onlara dünya genelinde tanınma fırsatı veren Gorilla Manor’u değil, en az Gorilla Manor kadar olumlu geri dönüşler alan 2013 çıkışlı ikinci albümleri Hummingbird’ü de dikkate almak lazım. Local Natives 2016 yılına ulaşırken arkasında çok iyi bir miras bıraktı.

Sunlit Youth kendinden önceki Local Natives albümleri kadar ses getirmeyecek. Bundan adım kadar eminim. Grubun önünde iki yol vardı: Ya eski şarkılarını takip ederek onlardan ne bekleniyorsa yapacaktı ya da dünyasını genişletecekti. Local Natives ikincisini yapıyor Sunlit Youth’ta. Bunun en açık örneği albümü kaydetmek için Tayland, Malezya ve Nikaragua gibi uzak köşedeki ülkeleri ziyaret etmeleridir. “Orada neler keşfettiğimizi sözlere dökemeyebilirim, ama şüphesiz bir şeyler keşfettik” diyor frontman Taylor Rice. Ona inanmak istiyorum.

Coins, Villainy, Sea of Years, Past Lives ve diğerleri… Sunlit Youth’taki her bir şarkı grubun yeni dönemini işaret ediyor. Ne mutlu ki yol ayrımındayken onları canlı izleme fırsatımız var. Bir kenara not edin derim: 24 Kasım’da Salon IKSV’de Local Natives.