Google Play Store
App Store

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla düzenlenen ve geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sona erdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kararların takipçisi olacaklarını söyledi

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sona erdi
Fotoğraf: ANKA

BİRGÜN EGE

İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi sona erdi. Sekiz aylık yoğun bir programın ardından tüm çalışmaların çıktılarının toplandığı sonuç bildirgesi, delegelerin oylarına sunuldu ve sonuç bildirgesinde toplam 211 madde oylandı, şerh koyulan 27 madde haricindeki tüm maddeler oy birliğiyle kabul edildi. Bildirgenin Türkiye’nin yeni yüzyılını şekillendirecek iktisat politikalarının temelini atması amaçlanıyor.

8 aydan beri süren kongre çalışmaları boyunca çiftçi, işçi ve sanayici-tüccar-esnaf grupları toplam dokuz paydaş buluşması gerçekleştirdi. Ardından Birbirimizden Razıyız, Doğamıza Dönüyoruz, Geçmişimizi Anlıyoruz ve Geleceği Görüyoruz başlıklı uzman toplantılarında 200’den fazla uzman, paydaş buluşmalarında alınan kararlara katkılarını sundu. Paydaş ve uzman toplantılarında görüşülenler, 3 farklı yüksek istişare kurulu toplantısında değerlendirildi. Kongre hazırlıkları kapsamında Gençlik Forumu ve Kadın Forumu’nun yanında Çocuk, Sokak İktisadı ve Eğitim Çalıştayları da düzenlendi.

KAPANIŞTA SÖZ PAYDAŞLARIN

Yedi günlük kongrenin kapanışı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi Büyük Salon’da Yekta Kopan’ın sunumuyla yapıldı. S.S. İzmir Köy Koop Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer, Türkiye’deki kooperatifçiliğin tarihine ilişkin açıklamalar yaptı. Birinci İktisat Kongresi’nden bir asır sonra üreticilerin söz haklarını kullanmış olmalarına vurgu yapan Soyer, “100 yıl sonra tekrar burada bizim de bir sözümüzün olması bizi çok gururlandırdı” dedi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, “Çok sesliliğe giden bu yolda demokrasi, eşitlik ve kardeşliğin olması için bizlere çok fazla görev düşüyor. Barış olmazsa ekmeğimiz azalıyor. Yaşam zorlaşıyor. Eşitlik ve adalet azalıyor. Görev ve sorumluluğumuzun gereğini yerine getireceğiz” diye konuştu.
Birleşik Kamu İş Genel Başkanı Mehmet Balık “Taviz vermeyeceğimiz üç konu var; eğitim, sağlık ve milli güvenlik. Eğer bir ülkede eğitim, sağlık ve güvenlik kamu hizmeti olmaktan çıkmışsa, o ülkenin ayakta kalması mümkün değil” ifadelerini kullandı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu de şunları söyledi: “Tüm işçileri, çalışanları dünyadaki en uzun çalışma saatlerine, en düşük ücretlere, en örgütsüz çalışmaya, en çok ölümlü iş cinayetine mahkûm eden bu distopyaya mahkûm değiliz. Demokrasi işçinin ekmeğidir. Meselemiz, Türkiye için demokrasi, toplum için ekonomidir. Meselemiz, demokratik bir cumhuriyeti inşa etmektir.” Paydaş temsilcilerinin konuşmalarının ardından ise Oxford Üniversitesi’nden iktisatçı Prof. Dr. Ian Goldin dinleyicilerin karşısına çıktı.