İkizdere’de devam eden doğa katliamına karşı kurum ve siyasi partilerden oluşan bir heyet alana giderek destek verdi. Köylülerle birlikte direnen heyet, bölgede inceleme yapmak isteyince ise jandarma engeliyle karşılaştı.

İkizdere’deki direnişe destek

Yaren ÇOLAK

Rize İkizdere’de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taşocağına karşı köylülerin direnişi devam ediyor. Katliama geçit vermeyen köylüler sık sık jandarma müdahalesi ve yandaş kurumların ‘marjinal’ gibi açıklamalarına maruz kalıyor. Bugün ise içlerinde Türk Tabipleri Birliği (TTB), KESK, Eğitim Sen, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) ve SOL Parti’nin bulunduğu heyet alana giderek köylülere destek oldu. Ancak bölgede inceleme yapmak isteyen heyet, jandarma müdahalesiyle karşılaştı. Jandarma tarafından alanda inceleme yapmasına izin verilmeyen heyete, gerekçe olarak da Valilik kararı gösterildi. Olaya tepki gösteren Hopa SOL Parti üyesi Nagihan Aktaş, “Kamusal bir alana girmek, inceleme yapmak için Valiliğin izin veriyor olması hukuka aykırı bir davranış” dedi. Aktaş, şöyle devam etti: “Biz bugün SOL Parti ilçe örgütü olarak alandaydık. Heyetle birlikte alana girip inceleme yapmak istedik. Fakat izin verilmedi. Gerekçe olarak da Valilik izin vermedi denildi. Kamusal bir alana girmek, inceleme yapmak için Valiliğin izin veriyor olması hukuka aykırı bir davranış. Biz bu süreçte İkizdere halkının yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz."

İKİZDERE’DE CENGİZ’E YER YOK

SOL Genç üyesi Necati Dişli de yapılan davranışın hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak “Biz köylülerin verdiği bu direnişte her zaman yanlarında olacağız. Burada iktidarın müteahhitti Cengiz Holding’e yer yok” ifadelerini kullandı.

ikizdere-deki-direnise-destek-879533-1.

YAŞAM HAKKI MÜCADELESİ

TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise talana şu sözlerle tepki gösterdi: “Burada yalnızca köylülerin değil tüm canlıların yaşam alanını korumaya ihtiyacımız var bizim. O yüzden bu mücadele çok kıymetli. Çünkü bir yaşam alanı yaşama hakkı mücadelesi. Yaşam alanlarımızı birer birer elimizden almaya çalışıyorlar.”

ikizdere-deki-direnise-destek-879540-1.