İkizdere direnişi büyüyor

Aycan KARADAĞ

AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat’ın Rize’de İşkencidere Vadisi’nde taş ocağı açma girişimine karşı yurttaşların direnişi sürüyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, ‘Rize İyidere Lojistik Limanı Projesi’nin doğanın tahrip etmeyeceğini ve tarlalara dokunulmayacağını öne sürüldü. Ancak yöre sakinleri, çalışmaların devam ettiği bölgedeki ağaçların sökülüp dereye atıldığını ifade etti.

BirGün’e konuşan İkizdere Dernekleri Federasyonu (İDEF) Başkan Yardımcısı İsmet Ekşi, talanı durdurmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi: “Güvenlik güçlerinin kışkırtmaları ve engellemeleri direnişimize zarar veremez. Sadece Türkiye’den değil, dünyadan büyük destek alıyoruz. Bu da bizi daha da motive ediyor. UNESCO tarafından dünyada korunması gereken 254 vadiden 53. sırada olan ve SİT alanı olarak tescillenen vadimizde taş ocaklarının açılması, yöremizi kalkındırmayacağı gibi, turizm ve tarım faaliyetleri açısından geri götürecektir. O yüzden doğamızı korumak için mücadelemize devam edeceğiz. Bundan dolayı bir eylem çağrısında bulunduk. Bu talanı durdurana kadar mücadelemiz sürecek.”

Köylülerden Funda Okyar ise yasaklara rağmen direniş çadırında olduklarını kaydetti: “Şirket çalışmasına devam ediyor. Ceviz ağaçlarını kökünden söküp derelerimize atıyor. Yazıktır bu ağaçlara… Başka ağaçlarımızın sökülüp atılmaması için burada olmaya devam edeceğiz.”

Öte yandan ülkenin farklı noktalarından 870 avukat yaptıkları ortak açıklama ile İkizdere'de taş ocağına karşı mücadele eden yurttaşlara destek olduklarını açıkladı. Açıklamada ayrıca Rize Barosu'na da çağrı yapıldı.