Rize İkizdere’deki direnişe İstanbul’dan destek vermek isteyen yurttaşlar da polis engeliyle karşılaştı. İstanbul Rize Masası tarafından yapılan açıklamada, kolluk kuvvetlerinin uyguladığı müdahalelerle yöre halkın yıldırılmaya çalışıldığının altı çizildi.

İkizdere direnişi ülkenin dört bir yanında

UTKU ÖZAY

Rize'nin İkizdere ilçesinde tüm müdahalelere rağmen devam eden direnişe İstanbul Kadıköy’den destek vermek isteyen yurttaşlar da polis engeliyle karşılaştı. Cengiz Holding’in açmaya çalıştığı taşocağına karşı 5 gündür bölgeyi terk etmeden mücadele eden köylülere uygulanan sert müdahalenin ardından Kadıköy’de de durum pek farklı olmadı. Basın acıkması yapmasına izin verilmeyen İstanbul Rize Masası, Kadıköy CHP İlçe Örgütü binasında bir araya geldi.

İstanbul Rize Masası tarafından yapılan açıklamada kurulması planlanana taşocağının doğaya vereceği tahribata dikkat çekilerek, “Dünyada sayılı vadiler arasında sayılan İkizdere Vadisi’nin kollarından olan İskancedere Vadisi içerisinde eşsiz bir flora barındırmaktadır. Bu taş ocağı; çevre ve insan sağlığını tehdit etmesinin yanı sıra bölgenin sahip olduğu doğal değerlerin ve yaban hayatın kaybolmasına sebep olacağı açıkça ortadadır” denildi.

DOĞA KATLİAMI

Yapılan müdahalelerle yöre halkının yıldırılmaya çalışıldığının altı çizilen açıklamada taşocağının vereceği zararlara ilişkin ise şu ifadeler kullanıldı:

Bölgede yürütülecek olan açık ocak işletmeciliği ile patlamalardan dolayı meydana gelecek titreşim, gürültü, toz oluşumu, bitkisel üst örtü toprağının sıyrılması, yeraltı su tabakalarında bozulmalar, görsel kirlilik, heyelan riskinin tetiklenmesi gibi birçok olumsuz etki vadimize ve doğal yaşam alanımıza zarar verecektir. Ayrıca organik çay üretimi, büyükbaş, hayvancılık ve arıcılık gibi bölge halkının geçim kaynaklarını olumsuz etkileyecektir.

TARKAN: MÜCADELENİZDE TÜM KALBİMLE YANINIZDAYIM

Sanatçı Tarkan'da sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak Rize'nin İkizdere ilçesinde yapılmak istenen taş ocağına tepki gösterdi. Paylaşımında, "Mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım" diyen Tarkan, "Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler; çocuklarımıza, yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamları reva görenler, bi durun artık! Yeter!" çağrısında bulundu.

Tarkan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Canım memleketim Rize, canım İkizdere, canım hemşehrilerim! Acılı feryadınızı duyuyorum. İçim yanıyor benim de. Doğanızı, yurdunuzu korumak istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım. Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler; çocuklarımıza, yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamları reva görenler, bi durun artık! Yeter!"