İkizdere halkı, Cengiz Holding’in doğa talanına karşı tam 100 gündür direnişte. Köylüler ve yaşam savunucuları “Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diyor. Avukat Okumuşoğlu ise “Yargı yavaş, dozer hızlı” diye konuşuyor.

İkizdere direniyor

Yaren ÇOLAK

Rize İkizdere’de iş makinelerinin Eskencidere Vadisi’ne gelmesiyle başlayan direnişin bugün tam 100’üncü günü. Doğa katliamını önlemek için köylülerin direnişi devam ederken Cengiz İnşaat’ın talanı da sürüyor. İkizdere’den 16 milyon tona yakın taş çıkartmayı planlayan şirkete karşı 100 gündür bölgeyi terk etmeyen köylüler, bugün de direniş çadırlarında buluşacak.

Direnişte bugüne dek 15’ten fazla yurttaş gözaltına alınırken, köylülere pandemi bahanesiyle toplamda 80 bin lirayı aşan para cezaları kesildi. Tüm baskı ve şiddete karşın yılmadan direnişlerini sürdüren İkizdereliler ise “Onlar gidene kadar direneceğiz” diyor.

DÖRT BİR YANDAN DESTEK

Bölge halkından Zeynep Baş, “Direnişin 100 gün süreceğini düşünmemiştik, keşke de sürmeseydi. Keşke bu katliamı daha erken durdurabilseydik. Biz katliamı durdurmak için mücadele etmeye kararlıyız. Direnişimize ilk günkü heyecanla devam edeceğiz” diye konuştu.

Ülkenin dört bir yanında süren çevre mücadelelerine dikkat çeken Baş, “Validebağ’dan İkizköy’e her yerde direniş var. Bu direnişler bana umut veriyor. Çocuk, genç, yaşlı hepimiz 100’üncü günde de bölgede olacağız. İstanbul başta olmak üzere pek çok kentten yaşam savunucusu da bize desteğe gelecek” ifadelerini kullandı.

HER GÜN NÖBETTEYİZ

İkizdere’den Kemal Baş ise 100 gündür devam eden direnişlerinde iş makinelerinin jandarma tarafından kollandığını, kendilerinin ise gözaltı ve şiddete maruz bırakıldıklarını hatırlattı. Sökülen direniş çadırlarının yerine yenisini kurduklarını söyleyen Baş, “Nöbetimiz sürüyor. Her gün 15-20 kişi nöbet tutuyoruz. Günde 100’e yakın yaşam savunucusu desteğe geliyor. Yılmayacağız” dedi.

Öte yandan talanın da devam ettiğini belirten Baş, “Bu talan nedeniyle suyumuz çamur akıyor. Hayvanımıza bile içme suyu kalmadı. Dışarıdan su taşıyoruz. Toz, gürültü cabası. Dere perişan edildi. Alabalıklar ölüme terk edildi” şeklinde konuştu.

YARGI YAVAŞ, DOZER HIZLI

İkizderelilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu da Cengiz Holding’in katliamının sürdüğünü vurguladı. Tahribatın her geçen gün arttığını belirten Okumuşoğlu, “Maden ocağının olduğu alana ulaşmaya çalışıyorlar. Hâlâ da ulaşamadılar” ifadelerini kullandı.

Hukuki sürecin yavaşlığına dikkat çeken Okumuşoğlu, şunları söyledi: “Mahkeme halen bilirkişi atayacak. Yargı yavaş, dozer hızlı. Göz göre göre çalışmaların sona ermesini bekliyorlar. Hukuk denilen şey maalesef tamamen idarenin takdirinde; onlar isterse oluyor, istemezse olmuyor.”

Avukat Okumuşoğlu, “Bu katliama karşı direnen yaşam savunucuları, 100 gündür her an her saniye hukukun sormadığı hesabı soruyor. Mücadele devam ediyor, edecek de” dedi.

NE OLMUŞTU?

İkizdere’ye bağlı Gürdere ve Cevizlik köyleri yakınlarında Cengiz İnşaat tarafından taşocağı yapılmak isteniyor. Bu taşocağının İyidere ilçesindeki lojistik merkez ve liman projesinin taş ihtiyacı için kullanılacağı belirtiliyor. Taşocağının yaşam alanlarına ve vadiye zarar vereceğini belirten köylüler ve yaşam savunucuları, yürütmenin durdurulması için dava açtı. Dava sürerken Cengiz İnşaat’ın iş makineleri, güvenlik güçleri eşliğinde vadiye girerek talana başladı. Çok sayıda ağaç katledildi. İkizdereliler, katliama karşı 23 Nisan’dan beri direnişte.