İkizdere mücadelesi birinci yılını geride bırakırken, bölgede patlama sesleri kesilmiyor. Taşocağı ağaçların, katledilmesine, arıların ölmesine neden oldu. Asuman Fazlıoğlu, “Doğa da bizler de güvende değiliz” dedi.

İkizdere vadisini Cengiz’e verdiler

Gökay BAŞCAN

Cengiz’in taşocağına karşı başlatılan İkizdere Direnişi geçtiğimiz günlerde birinci yıl dönümünü geride bıraktı. Birinci yıl dönümünü dinamit sesleriyle karşılayan bölge halkı Eskecidere Vadisi’ne inerek şantiye alanını inceledi.

4 ayı aşkın zamandır bilirkişi raporuna rağmen faaliyetine devam eden taşocağı; ağaçları katletti, bölgedeki yaşayan hayvanların evlerini ellerinden aldı, arıların ölümüne neden oldu. İkizdere Tarım İlçe Müdürlüğü’nden yapılan incelemesi sonrası tutulan raporda, arı ölümlerine taşocağının neden olduğu belirtildi. Bölgede ekolojik yıkımın her geçen gün arttığını belirten İkizdere Çevre Derneği Yöneticisi Asuman Fazlıoğlu, “Burada yaşam alanları birileri daha çok zengin olsun diye yok ediliyor” dedi.

Rize’de lojistik liman ihalesini alan Cengiz Holding için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı geçen yıl İkizdere’deki vadide taşocağı açtı. Bölge halkının hukuki ve fiili direnişine rağmen taşocağı bölgede büyük çevresel tahribata yol açtı. Direnişin birinci yıl dönümü günü nedeniyle taşocağının olduğu bölgeye giden İkizdere Çevre Derneği üyeleri tahribatın arttığına dikkat çekti. Asuman Fazlıoğlu, “Taşocağının yakınındaki köylünün arazisine gitmeye çalışırken jandarma ve özel güvenlik bizi engellemeye çalıştı. Orası taşocağının yanında ama şantiye alanı değil, bölge halkının tapulu arazisi. Ona rağmen engellemeye çalıştılar, İkizdere’de hukuk yok. Biz de oradaki ağaçlara tırmandık ve onları koruma sözü verdik” ifadelerini kullandı.

KİMSE GÜVENDE DEĞİL

“Biz neden 1 yıldır direniyoruz diye kendimize soruyoruz” diyen Fazlıoğlu, “Mahkeme bilirkişi göndermiş, bilirkişiler yani uzmanlar burada taşocağı olmaz demiş. Mahkeme ona rağmen bir karar vermiyor. Madem karar almayacaksın neden gönderdin bilirkişiler. Hukuk yok, kanun yok. Vadi şirketin kontrolüne verilmiş durumda. Burada köylüler, kuşlar, ayılar, ağaçlar kısacası doğa güvende değil. Bizim yaşam hakkımızı engelliyorlar” dedi.

ARICILIK BİTİYOR

İkizdere Tarım İlçe Müdürlüğü’nün tuttuğu raporu hatırlatan Fazlıoğlu şu ifadeleri kullandı: ‘Tutanağı okudum, bu arılar, taşocağında patlamalar nedeniyle öldü ve kovanları terk etti. Burada kestane balı üretiliyor, herkes zor durumda. Reis artık kestane balını daha pahalı yiyecek. Burada arıcılık bitiyor, yaşam bitiyor. Endemik bitki türleri, kayın ağaçları her şey acımasızca, vahşi bir şekilde katlediliyor.”

DAVA AÇACAĞIZ

Fazlıoğlu ayrıca bölgede arıcılık yapan kişilerin avukatları Yakup Okumuşoğlu’na vekalet verdiklerini ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na dava açacaklarını belirtti.

NE OLMUŞTU?

Rize İkizdere halkının direnişi hukuki ve fiili olarak 1 yıldır sürüyor. Taşocağı inşaatına karşı nöbet tutmaya başlayan bölge halkı ayrıca dava açtı. Rize İdare Mahkemesi’nde açılan davada bilirkişi keşfi yapılmasına karar verildi. Keşif sonrası tutulan raporda, projenin usulsüz olduğu ve İşkencedere vadisinde bu ocağın yapılmasının uygun olmadığı belirtildi. Ayrıca yaşanan arı ölümlerine ilişkin de bilirkişiler uyarmıştı. Heyet, taşocağının bölgede yürütülen arıcılık ve çay üretimine zarar vereceğine raporda yer vermişti.