İkizköy’de santral zehir saçıyor

YAREN ÇOLAK

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de bulunan Akbelen Ormanı'nda çadır kurarak direnişini sürdüren yaşam savunucuları dün Yeniköy-Kemerköy termik santrallarından yükselen yoğun gaz kokusuna uyandı. Santraldan yükselen zehirli gaz astım hastaları başta olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunan yaşam savunucularını kötü etkiledi. Direniş alanına yalnızca 1,5 km uzaklıktaki santralın yaşam alanına ise daha yakın olduğuna dikkat çeken yaşam savunucuları, bir kez daha “Katliama hayır” dedi. Akbelen ormanını oksijen durağı olarak tanımlayan Ekoloji Birliği Kadın Meclisi Eş Sözcüsü Füsun Kayra, “Her yer Kazdağları demiştik. Bizim kalbimiz Kazdağları’nda, Akbelen’de İkizdere’de, Kızılcaköy’de” ifadelerini kullandı. Akbelen’de yaklaşık bir haftadır çadır kurarak nöbet tuttuklarını belirten Kayra, “Sabah 4:30 gibi genzimizi yakan kokuya uyandık. Koku o kadar şiddetliydi ki başta yangın var sandık. Boğazımda yanma hissi vardı. Astımı olan arkadaşların hastalığını tetikledi. Alandan ayrılmak zorunda kaldılar. Biz de iletişim grubumuzda bu tarz kronik rahatsızlığı olanların gelmemesini söyledik” şeklinde konuştu.

İKİZKÖY’ÜN NEFESİ

Akbelen Ormanı kesilince santralların kuşatması altında kalan İkizköy’ün adeta nefessiz kalacağını söyleyen Kayra sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben sigara kullanmıyorum ama sanki sigara içmişim gibi bir tat var ağzımda. Burası orman temiz hava olması gereken bir yer. Ama buna rağmen oksijeni yok eden bir gaz var. Köyler termiğe daha yakın. Onlar daha da yoğun hissediyor. Köylüler için burası bir oksijen durağı gibi. Bu da gidince insanlar tamamen nefessiz kalacak.”

Kazdağları Direnişi’nde önemli, rol oynayan Kayra, şimdi de İkizköy’de direnen köylülerin yanında. Traktör römorkunda kaldığını kaydeden Kayra, “Akbelen bizim için Kazdağları’ndan ayrı değil. ‘Her yer Kazdağları’ demiştik. Bu devam ediyor. Kalbimiz İkizdere’de de Kızılcaköy’de de İkizköy’de de atıyor” diye konuştu.