Akbelen Ormanında 740 dönüm arazi termik santrale linyit sağlaması için Tarım ve Orman Bakanlığı izni ile satıldı. Ormanların parayla satılmasına tepki gösteren yaşam savunucuları, Akbelen Ormanında 20 metrelik bir pankart açarak, ormanın kesilmemesi için kamuoyundan destek beklediklerini duyurdu.

İkizköylüler: Akbelen Ormanını vermeyeceğiz

OSMAN ÇAKLI

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı İkizköy'de, Milas Orman İşletme Müdürlüğü tarafından Akbelen Ormanında kesim yapılmaması için iki aydır mücadele devam ediyor. Ancak daha sonradan Akbelen Ormanının Yeniköy Kemerköy Termik Santrali’ne linyit temin edilmesi için satıldığı ortaya çıkmıştı.

740 dönümlük Akbelen Ormanında Tarım ve Orman Bakanlığı onayıyla linyit madeni işletmesi açılması izni verilmesine karşı İkizköylüler, Akbelen Ormanını korumak için insan zinciri oluşturarak ormanda eylem yaptı. "Akbelen Ormanını vermeyeceğiz" yazılı pankartı açan yaşam savunucuları ağaçların kesilmemesi için imza kampanyası başlattıklarını duyurdu.

'AKBELEN ORMANI MUĞLA'NIN MESELESİ'

İkizköylülerden ve kendilerini İkizköy’ün Dostları olarak tanıtan ve Muğla’nın farklı ilçelerinden gelen çevre aktivistlerinden oluşan büyük bir grup, bugün kesilmek istenen Akbelen Ormanında bir araya geldi. Ormanın Milas-Ören karayolundan girişini insan zinciri ile çevreleyen grup “Akbelen Ormanını Vermeyeceğiz” yazılı dev bir pankart açarak, Tarım ve Orman Bakanının YK Enerji AŞ’ye orman alanında kömür madeni işletme izni veren kararını protesto etti. İkizköylülerin açıklamasına CHP Muğla Milletvekili Suat Özcan da destek verdi. Özcan, Akbelen Ormanını korumanın sadece İkizköylülerin meselesi olmadığını belirterek; "Akbelen Ormanının Karacahisar’ın, Çamköy’ün, çevredeki bütün köylerin, Milas’ın, Bodrum’un ve tüm Muğla’nın meselesidir" dedi.

'AKBELEN KAYBEDERSEK BURADA YAŞAYAMAYIZ'

ikizkoyluler-akbelen-ormanini-vermeyecegiz-878063-1.

Eyleminin ardından konuşan KARDOK Derneği Başkanı Hasan Yorulmaz, ormanın madene tahsisi anlamına gelen Bakan kararını yargıya taşıdıklarını, ancak dava süreci başlamasına rağmen Milas Orman İşletme Müdürlüğünün kesim hazırlıklarını devam ettirdiğini söyledi. İkizköy Çevre Komitesi adına söz alan Nejla Işık, kamuoyundan destek bekleyerek, Akbelen Ormanının İkizköylüler için temiz hava, su, iklim değişimlerinden ve Covid-19 salgınından koruma anlamına geldiğini vurguladı. Işık, Akbelen Ormanınında kömür çıkarılırsa "bizim artık burada yaşama şansımız kalmayacak” diyerek sözlerini sonlandırdı.