Santral yönetiminden kaynaklı su kesintilerine tepki gösteren İkizköylüler, "Amaçları, köylüyü bıktırıp, usandırmak, yıldırmak ve sonunda topraklarını sattırmak. Bunu yapmak istiyorlar ama biz topraklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" diyor

İkizköylüler, santral yönetiminden kaynaklı su kesintilerine tepkili: Topraklarımızdan vazgeçmeyeceğiz
Fotoğraf: Arşiv

Nevzat Çağlar Tüfekçi

Köyleri ve arazileri Yeniköy Termik Santrali'ne yeni kömür kaynakları yaratmak için kamulaştırma alanı içinde kalan Milas’a bağlı İkizköy’de yurttaşlar, santraldan kaynaklı su kesintileri için tepki gösteriyor.

Santral yönetiminden kaynaklı su kesintilerinin, kendilerini köyü terk etmeye zorlamaktan başka bir şey olmadığını dile getiren yurttaşlar, “Yeniköy Termik Santrali yeraltı suyumuza el koydu. Depoları dolmadan köyümüze su vermiyorlar” ifadelerini kullandı.

MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen de, “Su kesintisinden kendilerinin haberdar olmadığını, 21 Haziran Pazar günü Geyik Barajı'nda bir patlak olduğunu ama bu patlağın köyleriyle bir ilgisinin bulunmadığını ve konuyu araştırıp döneceklerini” söyledi.

MUSKİ yetkilileri ise konuyu santral yöneticilerine ilettiklerini ve onlardan, “köye bir süre su veremeyeceklerini, depolarında yeterli suyun olmadığı” şeklinde bir yanıt aldıklarını belirtti.

Susuzluklarına isyan eden köy halkı, “Suya erişim hakkı sadece insanın değil bütün canlıların yaşam hakkıdır. Şirketler keyfi davranıyor, var olan yasalara bile uymuyorlar... Hem orada yaşayıp hem susuz kalmak; bunun açıklaması yok” dedi. Yurttaşlar, duyarlı olan herkesin bu duruma müdahale etmesi konusunda çğarıda bulundu.

Bir İkizköylü kadın tepkisini şu şekilde dile getirdi: “Ne gerekiyorsa yapılsın, yeter artık, yaz günü hayvanlar susuz, evin önünde çiçeklerim pörsüdü, duş alamıyoruz, bulaşık yıkayamıyoruz, kullanacak tabak, çatal, kaşık, bardak kalmadı, bu neyin cezası, insanca yaşamak tek amacımız.”

Bir başka İkizköylü yurttaş ise, "Yeraltı suyumuz tek kaynak ve idaresi de DSİ eliyle termikçilere verilmiş. Buna hakları yok” diyerek devletten sorunlarına acil çözüm beklediklerini söyledi.

“Bundan sonra ne kadar ve ne sıklıkla su kesintisi sorunuyla karşılaşılacağımızı bilmiyoruz, sorunlarına geçici ve günü birlik değil, kalıcı çözümler istiyoruz" diyen İkizköylüler, "Amaçları, köylüyü bıktırıp, usandırmak, yıldırmak ve sonunda topraklarını sattırmak. Bunu yapmak istiyorlar ama biz topraklarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.