İklim aktivisti Greta'dan, Asperger sendromu açıklaması


İklim değişikliği karşıtı eylemleriyle küresel çapta gündeme gelen 16 yaşındaki İsveçli çevreci Greta Thunberg, sosyal medyada kendisinin Asperger sendromu ile ilgili yorum yapan kullanıcılara Twitter'dan yanıt verdi.

"Farklılıklarına" dikkati çekmeye çalışan bazı kişilere de seslenen iklim aktivisti Thunberg, bu farklılıkların doğru şartlarda bir "süper güç" olabileceğini ifade etti.

Twitter üzerinden açıklamalarda bulunan Thunberg, şu ifadeleri kullandı:

"Sizden nefret edenler görünüşünüz ve farklılıklarınızla uğraşmaya başladığında, gidecekleri başka yer kalmamış demektir. Ve bu durumda da kazanmakta olduğunuzu anlarsınız!

Benim Asperger sendromum var ve bu da bazen normlardan biraz daha farklı olduğum anlamına geliyor. Ve doğru şartlar oluştuğunda farklı olmak bir süper güçtür.

Bana konulan teşhis konusunda açık olmamın sebebi arkasına saklanmak istemem değil, açık olmamın nedeni hâlâ bir çok cahil insanın bu durumu bir 'hastalık' veya negatif bir şey olarak görmesi. İnanın bana konulan teşhis daha önce beni sınırladı.

Okul grevlerine başlamadan önce hiç enerjim ve arkadaşım yoktu. Kimseyle konuşmazdım, yeme bozukluğum vardı ve sadece evde otururdum. Birçok kişiye sığ ve anlamsız gelen bu dünyada bir anlam buldum ve bütün bunlar şimdi geride kaldı."

Geçtiğimiz aylarda Herald Sun köşe yazarı Andrew Bolt, Thunberg'in Asperger sendromunu gündeme getirerek kendisinden 'derin sorunları olan biri' şeklinde bahsetmişti. Thunberg bu yazıya yanıt olarak, "Bu tarz nefret ve komplo teorilerisi kampanyalarının yayılmasıyla ilgili 'derin sorunlarım' var. Yetişkinler nerede?" ifadelerini kullanmıştı.