İnsan hayatının otomobil ve gaz şirketleri gibi büyük tekellerin kârı ve lobicilik çıkarlarının üzerinde tutulmasını isteyen iklim aktivistleri, 25 Mart'ta 10.ncu kez iklim grevine gidecek. İklim aktivistleri, hükümetlerden küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılması için acil önlemler almasını istiyor.

İklim aktivistleri dünya çapında 10. eylemini yapacak

BirGün Frankfurt

İklim aktivistleri, dünya çapında onuncu iklim grevine gitmeye hazırlanıyor. Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) adlı kuruluştan yapılan açıklamada, başta Almanya'da kentler olmak üzere dünyanın pek merkezinde 25 Mart 2022 tarihinde eylemler yapılacak. Hareket, dünyanın dört bir yanındaki hükümetlere, #PeopleNotProfit sloganıyla emisyonları hızla azaltmaya yönelik hızlı önlemler alınması yoluyla küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma çağrısı yaptı.


İNSAN HAYATI ÜSTÜN TUTULMALI

İklim aktivistlerinin çağrısında "Otomobil ve gaz şirketleri gibi büyük tekellerin kârları ve lobicilik çıkarları artık insanların hayatlarının üzerinde tutulmamalıdır. Bunun yerine, iklim krizinden halihazırda ciddi şekilde etkilenen ülkelerden insanların bakış açıları ve talepleri, iklim politikası kararlarının temeli haline getirilmelidir. İklim politikalarının sosyal olarak adil bir şekilde tasarlanmalıdır. En çok etkilenen toplulukların kayıp ve hasarının karşılanması için kaynak oluşturulmalıdır" ifadesi yer aldı.

Fridays for Future sözcüsü Darya Sotoodeh de "Alman Federal Hükümeti dahil bütün dünyada hükümetler, 1.5 derece sınırına uymayı taahhüt ettiler. Burada insan hakları, uygulama için en büyük önceliğe sahip olmalıdır. Çok uzun zamandır, tekellerin çıkarlarına öncelik verildi. İşte bu şirketler, karlarını maksimize etmek için on yıllardır insanları ve doğayı sömüren ve böylece iklim krizini bugünkü konumuna getiren unsurlardır" dedi.

GAZ KULLANIMI DA KALDIRILMALI

Almanya'da Fridays for Future, Ekim ayında yeni SPD, Hür Demokratlar (FDP) ve Yeşiller koalisyonundan taleplerde bulunmuş kömür kullanımının hızlı bir şekilde kaldırılmasına ek olarak, fosil yakıtı gazın da aşamalı olarak kaldırılması, sosyal olarak adil bir geri dönüşün sağlanması istenmişti. İklim aktivistleri, "Sosyal demokrat Scholz başbakanlığındaki Alman hükümeti görev süresinin ilk 100 gününde bunu başlatmalı, çünkü bilimsel açıdan gerekli önlemlere acilen ihtiyaç duyulmaktadır. AB taksonomisindeki pozisyonlar ve önümüzdeki yıllarda açıklanan iklim hedeflerine uyulmaması göz önüne alındığında, kritik bir dönemdeyiz" vurgusu yapmıştı.

Fridays for Future'ın sözcüsü Pauline Brünger de “Özellikle yıllarca süren iklim politikası suistimali göz önüne alındığında, Alman emisyonlarının artık tüm alanlarda büyük ölçüde azaltılması gerekiyor. Federal Hükümet uygun önlemleri almak yerine, iklime zarar veren fosil gazı desteklemekte, ulaşım ve tarım sektörlerini el değmeden bırakmaktadır. Ancak yeni hükümetin, artan iklim krizi karşısında büyük koalisyondan daha fazlasını yapması yetmez, gereğini yapması gerekir" demişti.

Protestoların o günkü pandemi kuralları çerçevesinde yapılacağı duyuruldu.

iklim-aktivistleri-dunya-capinda-10-eylemini-yapacak-974502-1.