Almanya'da 12. Küresel Grevi'ne katılan 220 bin iklim aktivisti, federal hükümetten toplu taşımaya yatırım, kamu çalışanlarının ücretlerinin iyileştirme ve iklim hedeflerinin tutturulmasına yönelim somut tedbirler almasını istedi.

İklim aktivistleri: Peşinizi bırakmayacağız
Foto: Fridays for Future / Santiago Rodriguez

BirGün ALMANYA

Dünyanın pek çok ülkesinde on binlerce iklim aktivisti, "12. Küresel İklim Grevi" nedeniyle sokaklara döküldü. Almanya'da da Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) adlı hareketin çağrısıyla 250 kentte gerçekleşen etkinliklere 220 bin kişi katıldı. Aktivistler federal hükümete seslenerek, "Peşinizi bırakmayacağız!" dedi. Federal hükümeti iklim hedeflerini tutturmakta başarısızlıkla suçlayan eylemciler, iklim hedeflerine yönelik bir plan ve emisyonların azaltılması için özellikle ulaşım sektöründe somut tedbirler talep etti. Eylemlerde iklim aktivistleri kamu hizmeti sendikası Ver.di'nin uyarı grevlerine de destek verdi. Aktivistler, 2030 yılına kadar toplu taşımanın iki katına çıkarılmasının yanı sıra çalışanlar için daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerin iyileştirilmesini istedi. Berlin'de 20 bin, Hamburg'ta 12 bin, Münih'te ise 32 bin aktivist, Ver.di sendikasıyla dayanışma gösterileri düzenledi. Diğer kentlerde de düzenlenen eylemlere onbinlerce kişi katıldı.

BAKAN BERBAT ULAŞIM POLİTİKASINI DEVAM ETTİRİYOR

Fridays for Future Sözcüsü Darya Sotoodeh, Almanya'da toplam emisyonlarının azaltılması konusunda hiçbir gelişme olmadığını ileri sürerek eylemleri şöyle özetledi: "Almanya iklim koruması açısından ligin dibinde. FDP yönetimindeki Ulaştırma Bakanlığı'ndaki durum, tehlikeli olmaktan da ötede. Ulaştırma Bakanı Wissing, devraldığı son yılların en berbat ulaşım politikasını hiç değiştirmeden devam ettiriyor. Eylemlere katılan yüz binlerce insan bugün ona şunu söyledi: Artık acilen önceliklerini belirle. Otomobil lobisine kur yapmak yerine emisyonları azalt!"
Fridays for Future yöneticisi Annika Rittmann da "Bugün dernekler, kiliseler ve Ver.di sendikası ile birlikte ülke genelinde 250'den fazla yerde sokaklardaydık. Wissing ve tüm federal hükümet, tüm insanlar için uygun fiyatlı ve temiz hareketlilik yoluyla özgürlük yaratma sorumluluğuna sahiptir! Bugün 250.000'den fazla insan gösteri yaptı: Peşimizi bırakmayacağız, insanlar nihayet gerçek bir iklim koruması istiyor!" açıklamasını yaptı.