Frankfurt'ta düzenlenen merkezi "İklim grevi"nde buluşan 15 bin çevre dostu, bankalara, finans kuruluşlarına ve siyasilere sert eleştiriler yöneltti. Aktivistler, fosil yakıtlara yatırım yapılmamasını ve Paris Anlaşması'nın gereklerinin yerine getirilmesini istedi.

İklim aktivistlerinden 'kritik eşik' uyarısı

BİRGÜN ALMANYA

Almanya'nın dört bir yanından Frankfurt'a akın eden iklim aktivistleri, sigorta şirketleri, bankalar ve finans kuruluşlarından çevreye karşı duyarlı olmaları, çevreye zarar veren, fosil yakıtı bağlantılı yatırımlara destek vermemeleri çağrısı yaptı.

Frankfurt'ta düzenlenen merkezi "İklim grevi"ne 15 bin aktivist katıldı. Çevre savunucuları, siyasilerden de Paris Anlaşması'nın gereklerinin yerine getirilmelerini istedi.

İklim aktivistleri önce gruplar halinde geldikleri Frankfurt'ta, farklı mahallerden merkeze doğru yürüyüş başlattı. Alte Oper meydanında buluşan aktivistler, bankalara, finans merkezlerine, siyasilere ve dev sigorta şirketlerine iklim bağlantılı mesajlar gönderdi.

iklim-aktivistlerinden-kritik-esik-uyarisi-910270-1.

Eylemde Türkiye'deki yangınlarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Çevre dostlarının merkezi yürüyüşü sırasında iki aktivist, finans kuruluşu Sparkasse merkez binası çatısına çıkarak, "13.08. Bankaları işgal ediyoruz" pankartı astı. İklim aktivistleleri döviz ve pankartlarla, "Her ağaç önemli", "Fosil kâr kokuyor", "Kapitalizmle gelecek, çevre duyarlılığı olmaz", "Amazonlar yanıyor", "Yeni iklim adaleti", "Hayat için kapitalizme karşı" ve "Geleceğimiz satılık değildir" vurgusu yaptı. Mitingte eli tabancalı Karl Maks'ın "Eller yukarı, Vonovia, Blackrock ve diğerleri kamulaştırılmalı" pankartı da dikkat çekti

YATIRIMLARA DEMOKRATİK KONTROL MEKANİZMASI İSTEDİLER

Commerzbank ve Deutsche Bank gibi dev kuruluşların çevreye duyarlı olduklarını ifade ettiklerini kaydeden Urgewald temsilcisi Katrin Petz, "Ancak gerçekler öyle değil. Deutsche Bank, yasal olmadığı halde yüzde otuz daha fazla kömür çıkarcağını duyuran bir işletmeye yatırım yapıyor. Bir başkası enerji değişim politikasına uymayan, Hollanda'yı hidro elektrik santrallerini 2030'da kapatacağı için mahkemeye veren şirketin yatırımlarını finanse ediyor. Finans kuruluşlarını uyarıyoruz. İklim adaleti istiyoruz" dedi. Fridays for Future Basın Sözcüsü Jana Voges de Federal Hükümetten geleceğe yönelik yatırımların çevreyi gözeterek yapmasını istedi. Yatırımların demokratik bir şekilde kontrol edilmesinin de önünün açılmasını talep eden Voyes, "Bu bizim geleceğimiz, yatırımlara da biz karar vermek istiyoruz" diye konuştu.

iklim-aktivistlerinden-kritik-esik-uyarisi-910271-1.

TÜRKİYE'Yİ ÖRNEK GÖSTERDİLER

Konuşmalarda felaketine örnek olarak Türkiye'deki 200'ün üzerindeki yangınlar ile Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde köy ve kasabaları yerle bir eden sel felaketi verildi. Fridays for Future temsilcisi Winta Berhe de, "Bizi satın almalarına izin vermeyeceğiz. Frankfurt'u dünyayı yokeden, kar amaçlı, çevreye zararlı yatırımların finansmanının merkezi olduğu için seçtik. Frankfurt'un artık dünyaya umut olmasını istiyoruz. Son dokuz yılda sıcaklık 1,3 derece arttı. Kolombiya'da binlerce hektar orman madenler için yok ediliyor. İnsanlar yerlerinden, yurtlarından ediliyor. Alman finans sektörü işin içinde. Artık bu durumu kabul etmiyoruz. Dünya yanıyor, dünya sular altında. Kritik eşiğe hızla yaklaşıyoruz. Ondan sonrasında dönüşü olmaz. Başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere finans kuruluşları, milyarlarca avro fosil yakıtlara yatırım yapanları engelleyin. İnsanların hayatı pahasına kar etmenize izin vermeyeceğiz" dedi.

iklim-aktivistlerinden-kritik-esik-uyarisi-910272-1.