Bugüne kadar hazırlanan en kapsamlı iklim raporuna göre, dünya iklim krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız. On yıl içinde gerekli yatırımlar yapılmazsa küresel ısıtmanın en ağır bedelini yoksullar ödeyecek

İklim Apartheid’ı yoksulları vuracak


İklim krizi hakkında bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmaya imza atan Küresel Adaptasyon Komisyonu’ndan ürküten rapor. Rapora göre dünya, iklim krizinin etkilerine vahim düzeyde hazırlıksız ve önümüzdeki on yıl içinde gerekli yatırımlar yapılmazsa küresel ısıtmada en az sorumluluğu olan en yoksul kesimler en ağır bedeli ödeyecek. Raporda iklim kirizinden en çok etkilenenlerin bu soruna yol açan faaliyetlerde en az payı bulunan toplumlar olduğu kaydedilerek, bu yüzden adaptasyonun bütün insanlığın sorumluluğu haline geldiğini kaydedildi.

Dünyanın farklı ülkelerinden siyaset, iş ve bilim dünyasının önde gelen 34 liderini, iklim krizi konusunda geliştirilecek politikaları belirlemek amacıyla bir araya getiren Küresel Adaptasyon Komisyonu, “iklim apartheid’ı” diye tanımladığı bu sonuçtan kaçınmak için önümüzdeki 10 yıl içinde 2 trilyon dolara yakın yatırım yapılması gerektiğini açıkladı.

Dünyayı kurtaracak yatırımların yapılmasının zengin ülkeler açısından acil bir ahlaki sorumluluk olduğunu savunan komisyonun raporuna katkıda bulunan ekibin içinde eski BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Bill Gates, Çin, Hindistan ve Kanada’dan çevre bakanları, Dünya Bankası ve BM çevre dairelerin başkanları da var.

ONARILMAZ YARALAR AÇILACAK

Güney Afrika’daki beyaz egemenliğine dayalı ırk ayrımcı rejim için kullanılan “apartheid” kelimesini iklim değişikliğinin muhtemel etkilerini tarif etmek için kullanan Komisyon, gereken hazırlıkların yapılmamasının yoksulluğa, kuraklıklara ve artan göç dalgalarına yol açacağı kaydederek, insanların yaşamına görmezden gelinemeyecek zararlar vereceğini belirtti.

Raporda dünyanın zenginlerinin zarar görmeyip fakirlerin bedel ödediği bir felaketinden kaçınmak için büyük yatırımlar yapmak gerektiği ancak bu yatırımların, yapılmamaları halinde ortaya çıkacak zararın yanında çok küçük kaldığını da yazıyor.

ANCAK İŞBİRLİĞİYLE ÇÖZÜLÜR

Komisyon üyelerinden eski BM genel sekreteri Ban Ki-moon “İklim değişikliği sınır tanımıyor” diyerek, şu ifadeleri kullandı: “Bu ancak işbirliği ve eşgüdüm ile sınırları aşarak dünya çapında çözümlenebilecek bir uluslararası sorun. Giderek daha açık bir şekilde dünyanın bir çok yerinde iklimin şimdiden değiştiğini ve buna uyum sağlamamız gerektiğini görüyoruz. Rapor, iklim krizinin etkileri, tehlikeleri ve çözümlerinin bütün karar düzeylerine yansıyacak şekilde anlaşılması, planlanması ve finanse edilmesini sağlayacak bir “devrim çağrısı yapıyor ve önerilerinin eyleme dönüşmesini istiyor. İklim krizine adaptasyon planları konusunda daha ayrıntılı açıklamaların 23 Eylül tarihinde yapılacak BM İklim Zirvesi’nde yapılması bekleniyor.”

***

10 yıl içinde atılması gereken 5 adım

1Erken uyarı sistemleri: İklim krizinden kaynaklı doğa olayları karşısında en hassas olan ada ve sahil toplumlarının, olağanüstü hava koşulları hakkında uyarılmasını sağlayan sistemler hayat kurtarabilir. Örneğin Cook Adaları’ndaki gibi balıkçılıkla geçinen toplumların daha güvenli avlanabilmeleri için daha gelişkin hava durumu gözlem ve tahminleri büyük önem taşıyor.

2 Altyapı: Değişen iklim koşullarına daha uygun yollar, binalar ve köprüler yapmak. Örneğin New York’ta başlatılan çok basit bir proje bile önemli: Çatıların beyaza boyanması suretiyle güneş ışınlarının havaya yansıması ve böylece binaların ve mahallelerin serinletilmesi hedefleniyor.

3Kuru tarımın geliştirilmesi: Çiftçilerin kuraklığa daha dayanıklı ürün türlerine geçmesini sağlamak gibi basit ve masrafsız projeler bile geçim kaynaklarının sürdürülebilir hale gelmesini sağlayabilir ve açlığa engel olabilir.

4 Mangrovların korunması ve geliştirilmesi: Kökleri su altında büyüyen mangrov ormanları sahillerde yaşayan tahminen 18 milyon insanı su baskınlarından koruyor. Sahillere yapılan inşaatlar nedeniyle yok olma tehdidi altında olan mangrov ormanlarının acilen yeniden geliştirilmesi sahil toplumlarının can güvenliği için olduğu kadar balıkçılığın devamı için de çok önemli.

5 Su kaynaklarının korunması: Su kaynaklarını korumak kadar suyun israf edilmesini engelleyen teknolojileri geliştirmek de iklim kirizine adaptasyon açısından hayati önem taşıyor.

***

Aşırı sıcaklar 250 bin kişiyi öldürecek

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet de iklim kiriziyle yeterince mücadele edilmediğini belirtti. Bachelet, orman yangınları, aşırı sıcaklık ve birçok doğal afete iklim krizinin yol açtığını kaydederek, "Geleceğimizi yakıyoruz" dedi. İnsan Hakları Konseyi üyesi 47 ülkeye iklim değişikliğiyle ortak mücadele etme çağrısında bulunan Bachelet, “İklim kiriziyle, şimdi dünyanın her bölgesini etkileyen bir gerçek. Buzlar eriyor. Ormanlar yanıyor. Kelimenin tam anlamıyla geleceğimizi yakıyoruz ” dedi. BM raporlarına göre iklim değişikliğinin küresel açlık oranını ciddi şekilde artırdığını ifade eden Bachelet, “2030 ve 2050 yılları arasında yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve aşırı sıcak hava yılda 250 bin kişinin ölümüne neden olabilir” dedi.