İklim krizi beraberinde getirdiği kuraklık ve ekstrem hava olayları nedeniyle her gün kendisini hatırlatırken son araştırma endişenin arttığını gösterdi. İklim değişikliği konusunda endişeli olanların oranı yüzde 84’e yükseldi.

İklim değişikliği endişe yaratıyor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Yuvam Dünya’nın araştırma şirketi KONDA’ya yaptırdığı, Türkiye İklim Krizi Algısı Araştırması 2023 açıklandı. Geçen sene yüzde 65’lik bir kesim, iklim değişikliği konusunda endişeli olduğunu belirtirken bu yıl bu oran 19 puan artarak yüzde 84’e çıktı. Çevre sorunu denince ise akla ilk kirlilik geliyor
İklim krizi ve kuraklık etkisini her geçen gün artırırken toplumdaki endişe de artıyor. Dünyanın dört bir tarafında milyonlarca insan iklim krizinin tetiklediği ekstrem hava olaylarına maruz kalıyor. Yapılan son araştırma, toplumdaki iklim krizi algısını ortaya koydu.

Toplumun yüzde 63’ü olağandışı mevsim olaylarının artmasını iklim değişikliği ile ilişkilendirirken yüzde 67’lik bir kesim de orman yangını, sel, kuraklık gibi afetlerin artmasını iklim değişikliğine bağlıyor.

Araştırma toplumun, gıda fiyatlarının artması ve gıdaya erişimin zorlaşmasının iklim değişikliğiyle kurduğu ilişkiyi de ortaya koyuyor. Gıda fiyatlarının artmasını iklim değişikliğine bağlayanların oranı yüzde 41. Toplumun yüzde 36’sı gıdaya erişimin zorlaşmasını iklim değişikliği ile ilişkilendiriyor. Araştırmada yer alan ifadelere göre, toplumun çoğunluğunun iklim krizi ile gıdaya erişimin zorlaşmasını bağdaştırmıyor.

Ayrıca toplumun yüzde 41’i gıda fiyatlarının artmasını iklim değişikliği ile ilişkilendirirken çiftçi, ziraatçı ve hayvancılarda bu oran yüzde 54.

BİYOÇEŞİTLİLİK VURGUSU

İklim krizinin en çok etkilediği konulardan birisi de biyoçeşitlilik. Uzmanlarca yapılan birçok araştırma, iklim krizinin hayvan ve bitki çeşitliliğinin azaldığını ortaya koyarken toplum da aynı fikirde. Toplumun yüzde 54’ü bitki ve hayvan çeşitliliğinin azalmasını iklim değişikliği ile ilişkilendiriyor.

GÖÇ VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ

Araştırmada öne çıkan diğer başlıklar göç ve salgın hastalıklar. Toplumun yüzde 33’ü göçlerin artmasını iklim değişikliği ile ilişkilendiriyor. Araştırmada, “göçlerin artması toplumun iklim kriziyle en az ilişkilendirdiği konulardan birisi olarak karşımıza çıkıyor” deniyor.

Öte yandan toplumun yüzde 39’u salgın hastalıkların devam etmesini iklim değişikliği ile ilişkilendiriyor.

Araştırmada, “Çevre sorunu deyince aklınıza ne geliyor” sorusuna verilen cevaplarda ise kirlilik öne çıktı. Her 100 kişiden 18’inin aklına ilk gelen çevre sorunu hava kirliliği, 13’ünün çevre ve doğa kirliliği, 13’ünün çöp ve atıklar, 12’sinin ise kirlilik gibi genel bir kavram. Bu verilere, su ve deniz kirliliğini de eklendiğinde yüzde 59’un aklına ilk gelen şeyin kirlilik olduğu görülüyor.

Ekonomik kalkınma için ormanların kesilmesine karşı çıkanların oranı arttı. 2020’de karşı çıkanların oranı yüzde 84 iken bu yıl yanlış bulanların oranı yüzde 90’a çıkmış durumda.

iklim-degisikligi-endise-yaratiyor-1141381-1.