İklim krizi, canlı türlerinin üçte birini yok edebilir

ABD’de yürütülen yeni bir araştırma iklim değişikliğinin 2070’e kadar hayvan ve bitki türlerinin üçte birinin yeryüzünden silinmesine yol açabileceğini ortaya koydu.

Arizona Üniversitesi Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Departmanı’nın yaptığı çalışmada, belli periyotlarla, dünyanın farklı yerlerindeki 581 bölgede bulunan 538 canlı türü ve bölgelerin iklim verileri incelendi. Çalışma sonucunda şimdiye kadar 538 canlı türünün yüzde 44’ünün çoktan yok olduğu belirlendi.

Çalışmada sıcaklık artışlarının şu anki gibi devam etmesi durumunda 2070’e kadar türlerin üçte birinin yok olacağı tahmininde bulunulurken, daha büyük sıcaklık artışlarının yaşanması durumunda kaybın daha fazla olabileceğine işaret edildi. Araştırmaya liderlik edenlerden John J. Wiens, yaptığı açıklamada, iklim değişikliği ile mücadelede Paris Anlaşması’na sadık kalınırsa daha az kaybın olacağını belirtti.

KURBAĞALARIN EKSİKLİĞİ YILAN ÖLÜMLERİNE NEDEN OLUYOR

Science dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre nesli tükenen kurbağaların eksikliği yılanların da ölümüne neden oluyor. Maryland ve Michigan State Üniversiteleri’ndeki biyologların yaptığı araştırmaya göre Amerika’da beş yüzden fazla kurbağa türünün sayısı git gide azalıyor. Buna neden olan ise 2004’te yaşanan patojenik mantar salgını. Araştırmacılar, salgını takip eden yıllarda birçok yılan türünde de düşüşe rastlandığını gözlemledi. Çalışmayı yapanlardan Biyoloji Profesörü Karen Lips konuyla ilgili “Gözlemlerimizi önceki dönemlerle karşılaştırdığımızda yılan topluluklarında büyük farklılıklar olduğunu gördük” dedi. Akademisyenler, kesin olarak durumdan kaç yılan türünün etkilendiğini söyleyemiyor ama yaşanan düşüşün kurbağaların neslinin tükenmesinden kaynaklı olduğundan eminler.