Fridays for Future hareketinin çağrı yaptığı 6. küresel iklim grevinde dijital ortamda yapılacak etkinliklerin yanı sıra Türkiye’nin farklı noktalarında yaratıcı etkinlikler düzenlenecek.

İklim krizi eşitsizliği derinleştiriyor

HABER MERKEZİ

İklim krizine karşı dünyanın dört bir yanında harekete geçen genç iklim aktivistleri 25 Eylül Cuma günü gerçekleşecek 6. Küresel İklim Grevi’ne hazırlanıyor.

Türkiye’de genç iklim aktivistlerini bir araya getiren Fridays for Future Türkiye (Gelecek için Cumalar), konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İklim krizinin temelini eşitsizlikler ve adaletsizlikler üzerine kurulu ekonomik sistem oluşturmaktadır. Bu sebeple 25 Eylül’de iklim adaleti sosyal adalettir diyeceğiz” dedi. Açıklamada, yaşanmakta olan ırk, dil, din, cinsiyet ve ekonomik fırsat eşitsizliğinin iklim kriziyle daha da derinleştiği belirtilerek, 25 Eylül’de tüm duyarlı kamuoyuna gençlere destek daveti yapıldı.

Pandemi sebebiyle dijital ortamda gerçekleştirilecek etkinliklerin yanı sıra, Türkiye’nin farklı noktalarındaki Gelecek İçin Cumalar aktivistleri sosyal mesafeyi gözeterek yaratıcı etkinlikler düzenleyecek. Gerçekleşecek etkinlikler Fridays for Future Türkiye ile Sıfır Gelecek’in sosyal medya hesaplarından duyurulacak.

“Ya Sıfır Karbon Ya Sıfır Gelecek” kampanyası altında bir araya gelen sivil toplum kuruluşları ve kitle örgütleri de genç iklim aktivistlerinin 25 Eylül çağrısına destek verdi.

Sıfır Gelecek destek açıklamasında, “Başta iklim değişikliği ve pandemi olmak üzere, karşı karşıya olduğumuz krizler toplum içinde dezavantajlı konuma itilen grupları ve bireyleri her geçen gün daha da kırılgan hale getiriyor” dedi.

Sıfır Gelecek kampanyasının, iklim adaleti için talepleri şöyle:

♦ “Eski normal”e dönülmemeli, krizden çıkış için açıklanan ekonomik iyileştirme paketlerinde fosil yakıtlara ve kirleticilere yapılan teşvikler sonlanmalı. Açıklanan teşviklerde halk sağlığına ve doğal yaşama öncelik verilmeli.

♦ Sıfır karbon geleceğe geçiş başlatılmalı, enerji demokrasisini gözeten yeşil politikalar planlanmalı.

♦ Türkiye, kömürden çıkış takvimini başlatmalı. Enerji dönüşümü kimseyi geride bırakmayacak şekilde adil olmalı.

♦ İklim krizinin etkilerine karşı kırılganlığı azaltıcı planlama yapılmalı ve önlemler alınmalı

♦ İstanbul kanalı, kömürlü termik santraller gibi ekolojik kriz ve iklim krizini derinleştirecek projeler durdurulmalı.