İklim krizi felaketlerin habercisi

HABER MERKEZİ

Derinleşen iklim krizi birçok felaketi de beraberinde getiriyor. DMÖ’nün raporuna göre, 2030 yılına kadar iklim değişikliği kaynaklı felaketler yüzde 50 oranında artış gösterecek

Karbon salımının önlenemez bir hızla artışı küresel ısıtmaya ve iklim krizine neden oluyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyada görülmeye başlanan kuraklık ve yağış düzensizliği, yüksek sıcaklıkların yarattığı orman yangınları, yeni hastalıklar ve hatta deprem gibi felaketler küresel ısınma ile ilişkilendirilebiliyor.

KRİZ DEPREMİ DE TETİKLİYOR

Japon Deprem Uzmanı Prof. Dr. Masanori Hamada, küresel ısıtmanın buzulları eriterek, su kütlesini artırdığını bununda mevcut fay hatları üzerindeki baskıyı artığını ortaya koyan bir araştırma yayınladı. Hamada araştırmasında, İklim krizi yarattığı taşkın, kuraklık, sel gibi felaketlerin de dolaylı yoldan depremleri tetikleyebileceğini açıkladı.

2 MİLYONU AŞKIN İNSAN

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (DMÖ) 5 Kasım 2020 tarihinde yayınladığı ‘2020 İklim Durumu Raporu’ ise iklim krizinin somut gerçeklerini gözler önüne serdi. Rapora göre sadece 2018 yılında 208 milyon insan iklim değişikliği nedeniyle yardıma muhtaç kaldı. İklim krizine bağlı sebeplerden 2 milyonu aşkın insan hayatını kaybetti.

Rapora göre, 2030 yılına kadar iklim değişikliği kaynaklı felaketler yüzde 50 oranında artış gösterecek, iklim değişikliğinin yarattığı ısınma nedeniyle tropikal sivrisinek türleri Avrupa’ya yerleşecek. Avrupa’da yaşayan insanlar sivrisinek türlerinin taşıdığı viral hastalıklarla yüzleşmek zorunda kalacak.

Karbon ayak izimizi düşürmek için alternatif yakıt sistemleri geliştiren BRC’nin üst düzey yöneticisi Kadir Örücü, “Emisyon değerlerini düşürecek adımları şimdiden atmazsak insanlığı daha büyük felaketler bekliyor. Paris İklim Anlaşması küresel ölçekte uygulanmalı” ifadelerini kullandı. Örücü, “Ülkemizin de imzacısı olduğu Paris İklim Anlaşması, ne yazık ki henüz uygulamaya konulmadı. Tüm ülkelerin anlaşmaya uyması gerekiyor” diye konuştu.