İklim krizi salgın hastalıklardan daha tehlikeli

Haber Merkezi

ChIcago Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre küresel ısıtma kaynaklı ölümler hızla artıyor. Eğer küresel ısıtma engellenmez ve önlem alınmaz ise durum bugüne kadar dünya üzerinde var olan bütün salgın hastalıklardan daha fazla can kaybına neden olacak.

Çalışmanın bulgularına göre, yükselen sıcaklıklar dünyanın fakir ve sıcak ülkelerinde yaşayan insanların ciddi bir yıkıma uğramalarına neden olacak. Bu yıkımla küresel ısıtmaya bağlı can kayıpları oldukça artacak.

Guardian’ın haberine göre, küresel ısıtmayı tetikleyen gazları engellemek için çok az şeyin yapıldığı ve yüksek emisyonunun olduğu bir senaryoda; küresel çapta ölüm oranları yaşadığımız yüzyılın sonunda her 100 bin kişide 73 can kaybına kadar artacak.

Bu artış, bütün bulaşıcı tüberküloz, HIV/AIDS, sıtma ve sarıhumma gibi hastalıkların bugüne kadar toplamda aldığı can kaybına neredeyse eşdeğer olacak. Çalışmada sıcak çarpması gibi doğrudan nedenleri değil, sıcak hava dalgaları esnasında yaşanan kalp krizi gibi daha dolaylı bağlantıları da toplayarak, büyük bir küresel veri tabanı kullanıldığı belirtildi.

COVİD-19 İLE BENZER

Çalışma ekibinden Chicago Üniversitesinde Çevre Ekonomisti olan Amir Jina, birçok yaşlı insanın dolaylı olarak sıcaklar yüzünden hayatını kaybettiğini belirtirken, ‘’Sıcaklık Covid-19 ile korkutucu bir şekilde benzer. Herhangi bir kalp rahatsızlığınız varsa ve çok fazla sıcağa maruz kalırsanız, ölümcül sonuçlar yaratabilir’’ diye konuştu.

YOKSUL ÜLKELER ZOR DURUMDA

Yoksul toplumların sıcak bölgelerde yaşadığını ve zorluk çektiğini belirten Jina, “Yaşadığımız yüzyılda rekor sıcaklıklara ulaşan Gana, Bangladeş, Pakistan ve Sudan gibi ülkelerde 100 bin kişide 200’den fazla insan sıcaklıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Bununla sırada Norveç ve Kanada gibi daha soğuk ve zengin ülkelerde, aşırı soğuklar yüzünden hayatını kaybeden insanlarda bir azalma görülüyor” ifadelerini kullandı. Çeviren: Eylül Karagülle