İklim kriziyle mücadele yerellerden başlar

BirGün EGE

Karşıyaka Belediyesi; iklim krizine karşı yerel yönetimler düzeyinde yapılması gerekenleri konuşmak, ve bir yol haritası belirlemek amacıyla “Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı-Belediyeler Buluşması’ ismiyle bir zirve organize etti. Ülkenin farklı kentlerinden belediye başkanlarını bir araya getiren zirvede iklim krizine yönelik verilebilecek mücadeleler ve uygulama biçimleri masaya yatırıldı.

İklim krizine karşı yürütülecek çalışmalarda yerel yönetimlerin önemli bir ayak olduğunu vurgulayan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “İklim şurası adı altında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın bir toplantısı oldu. Üzücü olan tüm dünyada belediyeler iklim krizi ile mücadelede en önemli ayak olarak görülürken Konya’daki iklim şurasına hiçbir belediye başkanı davet edilmedi. Yereli dâhil etmediğiniz bir sürecin başarıya ulaşması mümkün değil” dedi.

RANT PEŞİNDE KOŞAMAYIZ

İklim konusu siyaset üstü olması gerektiğine vurgu yapan Tugay, “İnsanların geleceği ile ilgili bir konu. Bu 25-30 yıldır dünyanın sıcaklığının gittikçe arttığı ve ekosistemin bozulduğu bununla birlikte 2020 yılında 36 canlı türü yok olmuş dünyada. Tarımsal rekoltenin düştüğü görülüyor, TÜSİAD bile buna dikkat çekiyor. Kuraklık haritası çıkarıldığında özellikle Güney ve Doğu bölgelerinin ciddi bir kuraklık yaşadığı görülüyor. Bunlar varken siyasi rant peşinde koşamayız. CHP’nin politikalarına yerel yönetim düzeyinde katkıda bulunmak istiyoruz” diye konuştu.

İklim krizinin yıkıcı etkilerinin azalması için acilen harekete geçilmesi gerektiğine dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “İnsanoğlu gidecek başka bir yeri olmamasına rağmen kendi yuvasını ekolojik yıkıma sürüklüyor. Dünyamız yaşanabilir bir yer olmaktan uzaklaşıyor. İklim krizine bağlı gelişmeler milyarlarca insanın hayatını etkiliyor. Türlerin soyları tükeniyor, temiz suya erişimimiz her geçen gün zorlaşıyor. Bütün bunlar geleceğimizi tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

DOLARIN YEŞİLİ AĞIR BASTI

CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkanı Yardımcısı Öztunç ise, “Bunların iklim krizi ile mücadele ettikleri yok. Ne zamanki doların yeşilini duydular akıllarına ağacın yeşili geldi” dedi.

CHP’nin Enerji ve Altyapı Projelerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da şu ifadeleri kullandı: “Enerji politikaları açısından 84 milyon nüfusu müşteri gibi gören bir zihniyet AKP iktidarıdır. Çıkış yolu yenilenebilir enerji, güneş. Dünya politikasını güneşe göre, bizimkiler ranta göre ayarlıyor. Türkiye’ye özgü yeşil mutabakatı biz yapacağız.”

“Gezegenimiz bir varoluş problemiyle karşı karşıya” diyen CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan şöyle konuştu: “Bu iktidarın iklim ile ilgili bir bilinci yok. İklim Yasası çıkartacaklar Meclis’ten bizi davet etmiyorlar. İklim politikaları; enerji, eğitim, sağlık, ekonomi politikalarını etkiliyor yani her alana etkisi var” dedi.