İKSV 50 yıldır burada!

Nihayet sırlar ortaya döküldü, İKSV’nin 50’nci yıl etkinlikleri ucundan kenarından müjdelendi. Pek çok sanat dalında pek çok şey borçlu olduğumuz İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, yarım asrı devirmiş olmanın hikmeti ve heyecanını harmanlamışa benziyor. Taa İstanbul Festivali adıyla karşımıza çıkıp bize çok kaliteli seyirlikler, dinletiler sunduğundan beri bu festival bizim için İstanbul’un ayrılmaz bir parçası, Açıkhava da onun has mekânı olmuştur.

Orada neler, ne benzersiz gösteriler izledik. Şakır şakır yağan yağmur altında kuzu gibi oturup gıkımızı çıkarmadık. Carla Bley’in yönettiği ve nota sehpalarının yağmur altında rüzgârla havada uçuştuğu Liberation Orchestra konseri, İrek Muhammedov’un en parlak dönemindeki sırılsıklam gösterisi ve Nigel Kennedy’nin sabrımızla yağmura tahammülümüzü “Çok iyi bir seyircisiniz” iltifatıyla ödüllendirmesi, ilk ağızda aklımıza gelenler…


Ancak bu yıl orada dinlemeye alıştığımız birini başka bir mekânda ağırlayacağız. Şarkıcı, şarkı sözü yazarlarının en iyilerinden biri, romancı, bazen oyun yazarı ve aktör Nick Cave grubu The Bad Seeds’le 21 Ağustos Pazar akşamı Parkorman‘da sahneye çıkacak. Olsun varsın, ne de olsa dört yıldır Nick Cave & The Bad Seeds’e hasret kalmıştık.

HAYALİN SOMUT HALİ

İKSV, Dr. Nejat F. Eczacıbaşı’nın İstanbul için kurduğu bir festival hayalinin somutlaşmış hâle gelişidir. Yolculuğuna sadece İstanbul Festivali’yle 1972’de başlayan festivali/festivalleri yaşadığı kadar Nejat Eczacıbaşı yönetti. Vefatından sonra festivallerin yönetimini kardeşi Şakir Eczacıbaşı gönüllü olarak yüklendi. 2022’de ise İKSV 50’nci yılını kutluyor. Yıllarla birlikte özlediğimiz, dinlediğimiz onca şey bizi zenginleştiriyor. Biz derken, bu festivallerde ağırlanan on iki milyonu aşkın izleyiciden söz ediyorum. Ve festivaller, yani: Müzik Festivali (çocukluğunda İstanbul Festivali dediğimiz festival!), Film Festivali, Caz Festivali, Tiyatro Festivali, Bienal ve Tasarım Festivali…

Bu vesileyle, Covid-19 nedeniyle festivallerini bir sonraki yıla erteleyen kimi düzenleyicilerin aksine, İKSV’ye ve festivallerin yöneticilerine bizi sevgili festivallerimizden mahrum etmemek için her türlü çabayı gösterdikleri için teşekkür ederiz. İKSV dünyanın önemli sanatçı ve topluluklarını İstanbul’da ağırlarken, yurtdışında da Türkiye’nin sanatsal üretimini yansıtan etkinlikler düzenledi. Verdiği eser siparişleriyle sanatı ve sanatçıları teşvik etti. Sanatçı ve izleyici sıfatıyla festivallere katılan gençleri ise olabildiğince destekledi.

KONSERLİ KUTLAMA

Evet, bu yıl başka neler var? Her şeyden önce, İKSV 50’nci yıl kutlamasına herkes davetli. 50’nci yılını 5 Haziran Pazar akşamı İstanbul’un farklı parklarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştireceği konserlerle kutlayacak. Haziran ve Temmuz’da Beylikdüzü’nden Yıldız Parkı’na, Küçükçekmece’den Müze Gazhane’ye İstanbul’un farklı park ve açık hava mekânlarında ücretsiz klasik müzik ve caz konserleri düzenlenecek. İstanbul Film, Müzik, Caz ve Tiyatro Festivalleri sene boyunca şehirde festival havası estirecek. Filmekimi sonbaharda sinemaları şenlendirecek. Venedik Sanat Bienali’ndeki Türkiye Pavyonu ve İstanbul Bienali Türkiye’yi gene uluslararası sanat gündeminin merkezine taşıyacak.

Nejat Eczacıbaşı Binası’nda yer alan Salon İKSV de iki yıllık aranın ardından mart ayında yeniden kapılarını açacak. Salon ayrıca iki günlük Gezgin Salon festivaliyle Parkorman’a taşınacak. İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, “Önümüzdeki dönemde en önemli odak noktamız yarının kültür ve sanatının yeşermesi için gerekli ortamı yaratmak olacak,” derken gençlerin önemini vurguladı. “Bu yolda en güçlü kaynağımız da gençler. İKSV 50’nci yılında, geçmişte ülkemize kazandırdıklarından aldığı güçle, geleceğe dair hayallerine odaklanıyor.”

İKSV ve Zorlu PSM işbirliğinde, Zürih Balesi Anna Karenina ile izleyicilerle buluşacak. İKSV Alt Kat da gençler ve çocuklara seneye yayılan etkinlikler sunacak. Bu yıl, iki yeni tiyatro prodüksiyonu hayata geçiyor. Özen Yula’nın yönetmenliğini üstlendiği “Alelade Aşıklardan Farkımız” ile İKSV, ID İletişim ve Zorlu PSM işbirliğinde hazırlanan, Serdar Biliş’in yönetmenliğini üstlendiği “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” sonbaharda prömiyer yapacak.
50’nci yıl geldi. Hep beraber kutlayalım.