CHP’li Özdemir, Meclis'te önceki gün kabul edilen ve akademisyen ihraçlarını daha da kolaylaştıracağı gerekçesiyle eleştirilen yasa teklifindeki maddelerin subjektif olduğunu söyledi. Özdemir, “Terör propagandası yapmak” tanımının ise bilimsel özerklikle bağdaşmayacak sorunlar doğuracağı uyarısında bulundu

İktidar, akademiyi ‘disipline’ etmek istiyor

BİRGÜN/ANKARA

YÖK Kanunu’nda değişiklikler öngören ve akademide yeni ihraçların önünü açacağı gerekçesiyle eleştirilen yasa teklifine yönelik tepkiler sürüyor. Yasa teklifine ilişkin BirGün’e açıklama yapan CHP Milletvekili Sibel Özdemir, teklife tümüyle karşı çıkmadıklarını ancak akademisyenler ile ilgili disiplin düzenlemesinde yer alan maddelerin belirsiz ve subjektif olduğunu ifade etti.

İktidarın, yükseköğretimde yeni düzenlemeler getiren yasa teklifi, TBMM Milli Eğitim Komisyonunda kabul edildi. Teklif ile “Terör propagandası” suçlamasıyla akademisyen ihraçlarının önü açılarak, “Kamu görevinden çıkarma cezasını gerektiren” eylemlerin kapsamı genişletildi.

UCU AÇIK

YÖK Kanunu’na, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yer alan disiplin maddesinin aynen getirildiğinin altını çizen CHP’li Özdemir, “Bunu yerinde olmadığını komisyonda savunduk. Değişiklik yapılmasına yönelik önergemiz kabul edilmedi” dedi. Özdemir, “Terör propagandası yapmak” tanıtımın ucunun açık olduğunu ve bilimsel özerklik ile bağdaşmayacak sonuçlar doğuracağını belirtti.

YETERLİ DEĞİL

Yükseköğretim ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi çalışmalarının oldukça uzun bir süredir yapıldığını anlatan Özdemir, şunları söyledi:iktidar-akademiyi-disipline-etmek-istiyor-715581-1.

“Özellikle vakıf üniversiteleri ağırlıklı düzenlemelerin yıllar öncesinden yapılması gerekiyordu. Bu anlamda çok geç kalınmış, görmezden gelinmiş ve hatta YÖK temsilcisinin de ifadesiyle ‘unutulmuş’ bir alan olan vakıf yükseköğretim kurumlarına ilişkin önemli düzenlemeler ve kriterler getiriliyor. Sorunlar kısmen bunları çözmeye çalışıyoruz şu anki yeterli değil, daha çok düzenleme gerekiyor. Kanun teklifinde vakıf üniversiteleri ile bazı düzenlemelere özellikle öğrencilerin eğitimlerini tamamlama konusunda kurumlar mali güçlükle karşılaştığında öğrencilerin eğitimlerini tamamlamaları için fon oluşturulması, öğrenci ücretlerine ve burslu öğrenci sayısının arttırılması gibi değişiklikleri olumlu karşıladık.

BAZI DÜZENLEMELERE DESTEK

Vakıf üniversitelerinde göreve başlayan genç akademisyenler de dahil olmak üzere tüm akademisyenlerin özlük hakları ve benim de Meclis Başkanlığına sunmuş olduğum kanun teklifine paralel olarak yeşil pasaport alma hakkının getirilecek olması, doktoralı araştırmacıların desteklenmesi, uygulama ve araştırma merkezlerinin kurulması ve desteklenmesi gibi yüksek öğretimde kalite ve niteliği arttıracak önemli düzenlemelere destek olduk.”