Çiller’in yıllar sonra siyasette yeniden sahne alması tartışma yarattı. Bu durumun iktidar hamlesi olduğunu vurgulayan Akademisyen Yaşlı, “Esas mesele Çiller gibi bitik bir figürden bile medet ummaları” diyor.

İktidar çareyi Çiller’de arıyor

POLİTİKA SERVİSİ

Eski başbakanlardan Tansu Çiller’in yıllar sonra politikada yeniden sahne almak istemesi tartışmaları da beraberinde getirdi. Çiller’in bugün seçmen nezdinde bir karşılığı bulunmamasına rağmen yeniden siyasete yönelmesi, Çiller’in son dönem Cumhur İttifakı’na yakın çıkışları baz alındığında daha çok iktidar kanadından gerçekleşen bir hamle olduğu fikrini güçlendiriyor. Yönetim krizini aşamayan AKP ve MHP bloku, tabanda hızla oy kaybederken Millet İttifakı’nı zayıflatmaya dönük politikaları devreye sokuyor.


Çiller’in yeniden siyasete yönelmesini Siyaset Bilimci, Akademisyen Fatih Yaşlı BirGün’e şöyle değerlendirdi: “90’lar Türkiye’sinden 2000’ler Türkiye’sine geçerken Anavatan Partisi Lideri Mesut Yılmaz ve Doğru Yol Partisi’nden Tansu Çiller, Özal ve Demirel gibi iki karizmatik figürün yerini almış ama onların gölgesinde kalarak kendilerinden beklenen liderlik misyonunu yerine getirememişler, klasik merkez sağın siyaset sahnesinden silinmesinde büyük rol oynamışlardı. Zaten aynı süreçte, AKP, bir merkez sağ parti hüviyetiyle sahnedeki yerini alacak ve bunu da ‘muhafazakâr demokrasi’ kavramıyla açıklayacak, böylece çıkarılan ‘Milli Görüş gömleği’yle birlikte iktidara yürüyecekti.”

İYİP’in ayrılması imkânsıza yakın

Sözlerinin devamında “Zamanla AKP klasik bir merkez sağ parti olmanın ötesine geçerek rejim inşa etmeyi hedefleyen bir İslamcı parti olduğunu gösterdi” diyen Yaşlı, “Bu ise kaçınılmaz olarak merkez sağda yeni bir parti arayışlarını beraberinde getirdi. İşte İYİP’in ortaya çıkışı ve Akşener’in liderliği, bir yanıyla bu arayışın bir sonucuydu. Üstelik CHP yönetimi, merkez sağda güçlü bir parti olmazsa AKP’yi yenemeyeceği düşüncesinden hareketle, İYİP ve Akşener’i bütün gücüyle destekledi, parlattı, sonra da Millet İttifakı ile birlikte siyasetin kilit aktörlerinden biri haline getirdi” ifadelerini kullandı.

iktidar-careyi-ciller-de-ariyor-991239-1.
Fatih Yaşlı - Siyaset Bilimci Akademisyen


Bugün gelinen noktada, İYİP’in Millet İttifakı’ndan ayrılmasının ve AKP’yle bir ittifak kurmasının imkânsıza yakın olduğunu vurgulayan Yaşlı, “Muhtemelen Erdoğan ve AKP, buna dair birtakım girişimlerde bulundular ama bir işe yaramadı. Akşener de ‘Ben başbakan adayıyım’ diyerek, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi değişikliği sonucunda dönülecek parlamenter sistemde başbakan olma hedefini açık bir şekilde ortaya koydu. Hatta Kılıçdaroğlu da başka bir partiden olmasına rağmen bunu desteklediğini açıkladı” dedi.

Etkisiz de olsa bunu deneyecek

Yaşlı, sözlerini şöyle tamamladı: “Gelinen noktada, AKP ve Erdoğan, artık merkez sağda olmadıklarının farkındalığıyla, oraya kendilerinin yapacakları herhangi bir hamlenin işe yaramayacağını da İYİP’i Millet İttifakı’ndan koparamayacaklarını da görüyor olmalılar. Tam da bu nedenle, Tansu Çiller’in, merkez sağdaki boşluğu dolduracak, Millet İttifakı’na değil de Cumhur İttifakı’na yakın duracak, İYİP’in/Akşener’in oylarının bir kısmına gözünü dikecek bir figür olarak Saray tarafından siyaset sahnesine ittirildiğini düşünüyorum. Ancak bana göre buradaki esas mesele, iktidarın Çiller gibi bitik ve neredeyse hiçbir karşılığı olmayan bir isimden böyle bir işlev beklemesi ve bundan medet umması. Çiller’in ne merkez sağdaki boşluğu doldurmasına ne de Akşener’e rakip olmasına herhangi bir şekilde ihtimal vermiyorum açıkçası ama yine de sözünü ettiğim çaresizlik nedeniyle bunu deneyecekler gibi görünüyor.”

Öte yandan son kulislere göre Çiller’in yeni partisinin isminin Büyük Türkiye Partisi (BTP) olacağı öne sürülürken, hali hazırda kurulu olan bir siyasi parti ile anlaşma yapıldığı da iddialar arasında. Adalet Partisi Genel Başkanı Vecdet Öz de Çiller’in partinin başına geçmek için kendisiyle görüştüğünü fakat bunu kabul etmediklerini belirtmişti. Öz, “İlerleyen sohbette anladım ki partinin başına geçmek istiyor, bizim de onun himayesinde çalışmamızı istiyor. Tabii ben bunu kabul edemem” açıklamasını yaptı. Öte yandan Çiller, iktidara yakınlığıyla bilinen ATV'deki programda, "Bu millet bana sadece ilk kadın başbakanlığı görevini vermedi. İlk kadın Hazine Bakanı, ilk kadın içişleri bakanı, ilk kadın başbakan yardımcısı ve sonrasında ilk kadın başbakanlığı verdi. Ben milletimi özledim. Beni aktif siyasete katmak için geçmişte de otobüslerle geldiler” ifadelerini kullanmıştı. Politika Servisi