Erdoğan’ın baroların gücünü kırmak için hayata geçirmeye çalıştığı ‘çoklu baro’ sistemine, Cumhur Cephesi’nin fiili destekçilerinden olan Aydınlıkçılardan eleştiri geldi. Aydınlık gazetesi, çoklu baronun FETÖ’cü liberallerin düşüncesi olduğunu yazdı

İktidar cephesinde çoklu baro krizi: “Raporu FETÖ’cü liberaller hazırladı”

MEDYA SERVİSİ

Diyanet’in eşcinselleri hedef alan ayrımcı açıklamaları ve Ankara Barosu’nun Diyanet’e yönelik eleştirisinin ardından başlayan baroların seçim sistemlerinin değiştirilmesine ilişkin tartışma devam ediyor.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çoklu baro önerisine sıcak baktıkları yönündeki açıklamaları, “İktidar nasıl bir stratejiyle baroların etkisini kırmaya çalışacak?” sorusunun cevabı oldu.

Ancak iktidar cephesinde bu konuda tam bir fikir birliği oluşturulabilmiş değil. Daha önce basına, MHP içinde düzenlemeye ilişkin endişeler olduğu, AKP’de de ‘çoklu baro’ ve ‘nispi temsil’ sistemine ilişkin görüş birliğinin olmadığı yönünde birtakım haberler yansımıştı.

Düzenlemeye bir itiraz da Cumhur İttifakı’nın fiili bileşenlerinden olan, ‘en küçük ortak’ Aydınlık çevresinden geldi. Doğu Perinçek’in liderliğini yaptığı Vatan Partisi’nin gazetesi olarak bilinen Aydınlık, bugünkü manşetiyle çoklu baro sistemini eleştirdi.

“Çoklu baroda Gül izi” manşetini atan gazete, “Ak Parti TBMM Grup Başkanvekili Cahit Özkan, 'çoklu baro' için Devlet Denetleme Kurulu (DDK) ve Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) raporlarından yararlandıklarını açıkladı. DDK raporu Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı döneminde hazırlandı” ifadelerine yer verdi.

‘PATENTİ ORTAYA ÇIKTI’

Aydınlık, çoklu baronun patentinin, “FETÖ’nün Zaman gazetesinin yazarı, FETÖ’nün Abant toplantılarının müdavimi, FETÖ dersanelerinin kapatılmasına karşı çıkan isimlere” ait olduğunu belirtti.

Haberde “Devlet Denetleme Kurulu’nda görev yapan bir kişi”nin görüşleri aktarılarak şunlar kaydedildi:

“Cahit Özkan’ın sözünü ettiği Liberal Düşünce Topluluğu’nun ‘Türkiye Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşları’ ile ilgili bir araştırmasını yapanlar da FETÖ’ye yakın isimler. Araştırma ekibinde Zaman gazetesinde yazılar yazan, “Gülen cemaatinin siyasal güç haline gelmesini” isteyen, ilk seçimde de ona oy vereceğini belirten Prof. Dr. Atilla Yayla, FETÖ’nün Abant toplantılarının müdavimlerinden Prof. Dr. Ömer Çaha, FETÖ dershanelerinin kapatılmasına karşı çıkan Prof. Dr. Yusuf Şahin de yer alıyor.”