İzmir'de sahnelediği ‘Dervish in Progress’ gösterisi nedeniyle iktidar çevrelerinin ‘Çıplak Semazen’ ifadesiyle hedef gösterdiği dünyaca ünlü dansçı Ziya Azazi, sessizliğini bozdu. Azazi, “Tam da bu yüzden benim ve sanatımın, doğduğum topraklarda, politikaya malzeme edilmesi beni derinden yaraladı” dedi.

İktidar çevrelerinin hedef gösterdiği Ziya Azazi, sessizliğini bozdu

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Dünya Belediyeler Birliği Kültür Zirvesi’nin gala yemeğinde sahneye taşıdığı ‘Dervish in Progress’ gösterisi nedeniyle hedef alınan dünyaca ünlü dansçı Ziya Azazi, sessizliğini bozdu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli başta olmak üzere iktidar çevrelerinin ‘Çıplak Semazen’ gibi ifadelerle küçümsemeye çalıştığı Azazi, gösterisinin politika malzemesi olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Azazi’nin Instragram hesabından ‘Basın açıklaması’ başlığıyla paylaştığı açıklaması şöyle:

“BEŞ KITA ÜLKEMİZİ TEMSİL ETMİŞ BİR SANATÇIYIM”

“Otuz iki yıldır sanat icra eden; beş kıtadaki elli ülkede sahne almış ve yıllarca ülkemizi temsil etmiş bir sanatçıyım. Ayrıca bugüne kadar otuz beş ülkede de ders vermiş bir eğitmenim.

Birçok coğrafya, ulus, millet, kültür, din, inanış ve dille karşılaştım. Ömrüm boyunca sanat, bilim ve inanç arasındaki bağlantıyı aradım.

Her zaman taraflı ve bölücü düşüncelerin ve davranışların uzağında kalmayı seçtim. Apolitik, doğa-hayvan ve insan sever olarak insani sorumluluğumu hep anlamaya ve gerçekleştirmeye çalıştım. Tahminen bu netliğimdendir ki; elli yılıma bu kadar şey sığdırdım.

Tam da bu yüzden benim ve sanatımın, doğduğum topraklarda, politikaya malzeme edilmesi beni derinden yaraladı. Bugüne dek süren sessizliğimin sebebi de budur.

İnsanlığın birliği için sorumluluklarımızın bilinciyle çalışmamız gereken bir çağdayız. Parçalayıcı her türlü davranışın arındırıldığı bir gelecek için çabalamalıyız. Herkesi, işte böylesi bir insani hizmete davet ediyorum. Güzel bir gelecek; ancak ve ancak sanat, bilim ve felsefede olduğu gibi politikada da bütünselliğin sağlanmasıyla mümkün olabilir.

Bahsi geçen Dervish In Progress (Gelişmekte olan Derviş) adlı performansımda bir arınma hikayesi anlatmaktayım. Hayatta giyindiğimiz kimliklerden kurtulmayı, kalbi ve ruhu arındırmayı; özetle kabuk içinde kabuk olan benliğin çıplaklaşma çabasını sergileyen bir danstır bu. Gösterinin sonunda (ölümü temsilen) eteğin altında kalışım da, bu çabanın mezara kadar sürmesi gerektiğini ima eder.

“Düne ait ne varsa dünde kaldı cancağzım, bugün yeni şeyler söylemek lâzım.” der Celaleddin-i Rumi.

Sanatsal özgürlüğün değerini bilen ve bu süreçte destek veren herkese can-ı gönülden teşekkür ederim.”

iktidar-cevrelerinin-hedef-gosterdigi-ziya-azazi-sessizligini-bozdu-923439-1.

BAHÇELİ HAKARET ETMİŞTİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli sosyal medya hesabından Azazi'ye hakaret ederek, “CHP’li İzmir Belediyesi edepsizlik çukuruna devrilmiştir. Bir de çıkmışlar, yarı çıplak soytarıyı, Türkiye’yi 50’den fazla ülkede temsil etmiş bir modern dans sanatçısı ve koreograf olarak tanıtmışlar. Neymiş, modern bir dans gösteriymiş. Batsın sizin modernliğiniz!” ifadelerini kullanmıştı.