Erdoğan’ın talimatıyla hazırlığına başlanan ‘meslek odalarının seçim sisteminin değiştirilmesi’ taslağına ilişkin tartışmalar sürerken, iktidarın ‘çoklu-alternatifli baro’ konusundaki kesin kararını bugünkü AKP MYK toplantısında kesinleştirmesi bekleniyor

İktidar ‘çoklu baro’ konusundaki fikrini bugün MYK’de netleştirecek

HABER MERKEZİ

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın eşcinselleri hedef almasına karşılık Ankara Barosu’nun Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri hatırlatmasının ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından başlatılan ‘meslek odalarının seçim sisteminin değiştirilmesine’ ilişkin gündem devam ediyor.

Konu özelinde belirsizliğini koruyan noktalardan biri ise ‘çoklu baro tartışmaları’. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, geçtiğimiz günlerdeki açıklamasında, ‘yaptığı görüşmelere dayanarak’, taslak metinde ‘çoklu-alternatifli baro olmadığını’ iddia etmişti.

Tartışmalar dahilinde, ‘çoklu-alternatifli baro’ stratejisinin geçmişte AKP eliyle yargı organının kontrolünü eline alan ‘Fethullahçı yapılanma tarafından üretilen bir plan olduğu’ ifade edilmeye başlandı. Bu görüşü savunanlar, “Fethullahçı yapının paralel barolar’ oluşturmayı” hedeflediğini belirtiyor.

Geçen pazar günü, aralarında İstanbul, Ankara ve İzmir’in baro başkanlarının da bulunduğu 50 baro başkanı tarafından yapılan ortak açıklamada da hazırlanan taslakla ilgili “FETÖ” göndermesi yapılmıştı.

‘Alternatif baro’ düzenlemesi kamuoyunda tartışılmaya devam ederken, iktidarın bu konu hakkındaki fikrini bugün yapılacak AKP MYK toplantısıyla kesinleştirmesi bekleniyor.

TASLAK ERDOĞAN’A SUNULACAK

AKP kulislerinden gelen bilgilere göre, parti kurmayları, ‘çalışmanın henüz tamamlanmadığını, ancak baroların yönetim yapısı ve seçim yöntemleriyle ilgili alternatif çözümlerin tek tek masaya yatırıldığını’ söylüyor.

Hazırlanan taslağın Erdoğan’a sunulacağı, ilerleyen sürecin AKP’li Cumhurbaşkanı’nın değerlendirmeleriyle devam edeceği kaydediliyor.

Hükümete yakın köşe yazarlarından Abdülkadir Selvi de bugün Hürriyet gazetesindeki köşesinde konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Çoklu baro sisteminin FETÖ, PKK, DHKP-C ve LGBT’ye alternatif baro kurma imkânı getireceği endişesi önplana çıktı. Bu arada 50 baro adına yapılan ortak açıklamada ise çoklu baro sistemine tepki gösterildi. Bunun geçmişte FETÖ’nün projesi olduğunun altı çizildi. Ancak sorun çözüldü mü? Hayır. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılacak olan MYK toplantısında ele alınacak. Nihai karar bugün yapılacak olan MYK’dan çıkacak.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın sözleri üzerine başlayan tartışmanın ardından barolar ve TMMOB başta olmak üzere meslek kuruluşlarının seçim usullerinin yeniden belirleneceğini açıklamış ve mevcut sistemin ‘oligarşik imtiyaz’ durumu yarattığını öne sürmüştü.

Erdoğan’ın bu sözleri, muhalefet tarafından, “İktidar, meslek odalarını da kontrolü altında almak istiyor” şeklinde değerlendirilmişti.