Derinleşen yoksulluk sandığı sarsıyor. AKP ve MHP’nin oyları ülkenin her yerinde erirken Alf’nin anketine göre iktidar, oy deposu olarak görülen yerler dahil 7 ilde büyük kayıp yaşadı.

İktidar çöküşü durduramıyor
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

İktidar, son dönem paylaşılan pek çok kamuoyu yoklamasına göre oy deposu olarak görülen yerlerde büyük erime yaşadı. Alf Araştırma’nın Antalya, Mersin, Adana, Trabzon, Giresun, Kahramanmaraş ve Hatay’da toplam 12 bin 115 kişiyle yüz yüze gerçekleştirdiği seçim anketine göre, AKP ve MHP 2018’deki seçimlere oranla büyük oy kaybetti. Araştırma kapsamında, 7 ilde yaşayan seçmene, "Bu pazar milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Anket sonuçlarına göre CHP dört ilde birinci parti olurken AKP ve MHP tüm illerde bir önceki seçime göre oy kaybetti.

Anketten çıkan sonuçlara göre Giresun’da önceki seçimde yüzde 53 oy alan AKP’nin oyu yüzde 44’e düştü. CHP, yüzde 20 ile oylarını 3 puan artırırken İYİ Parti de oylarını 3 puan artırarak yüzde 17’ye ulaştı. 2018’de yüzde 31 oy alan AKP birinci sıraya yerleştiği Antalya’da liderliği CHP’ye bıraktı. Yüzde 31’i geçen CHP oyunu 2 puan artırırken 7 puan kaybeden AKP yüzde 28’e geriledi.

CHP VE İYİ PARTİ OYLARINI ARTIRDI

AKP’nin kalesi kentlerdeki durum ise daha fazla dikkat çekti. Maraş’ta önceki seçimlerde yüzde 58 oy alan AKP ankete göre 11 puan oy kaybederek yüzde 47’lere kadar geriledi. İYİ Parti bu kentte oylarını 5 puan artırarak yüzde 14’ü geçti. Trabzon’da ise önceki seçimlerde yüzde 56 oy alan AKP, yüzde 47’ye geriledi. 5 puandan fazla oy kaybeden MHP, barajın hemen üstünde yüzde 8 ile yer alabildi. Bu kentte hem CHP hem de İYİ Parti 3’er puan kazandı. Hatay’da da durum değişmedi. AKP bu ilde 5 puan kaybederken CHP 3, İYİ Parti ise 4 puan yükseldi. Yüzde 8’e gerileyen iktidarın küçük ortağı MHP’deki oy kaybı ise 6 puanı geçti. Adana ve Mersin’de de CHP birinci parti olurken AKP ikinci sırada yer bulabildi.

KIRIKKALE’DE DE DURUM DEĞİŞMEDİ

Öte yandan Hbs de Kırıkkale’de yaptığı anketin sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Ankete göre kentte ikinci olan MHP, yerini İYİ Parti’ye bıraktı. AKP ise 13 puan kaybediyor. Hbs Araştırma şirketi, 25-26 Kasım’da Kırıkkale’de yaptıkları anketin sonucunu paylaştı. Ankete bin 300 seçmen katıldı. Anket şirketine göre AKP’ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 30,7 oldu. AKP 2018 genel seçimlerinde Kırıkale’de yüzde 43,7 oy almıştı. Anket şirketine göre İYİ Parti’nin oy oranı ilde yüzde 22,8 olarak ölçülürken CHP’nin oy oranı ise yüzde 14,3 olarak ölçüldü. Ankete göre MHP’nin ildeki oy oranı yüzde 11,6. 2018 genel seçimlerinde MHP yüzde 24,2 oy alarak kentte ikinci parti konumundaydı. Ancak anket şirketinin verilerine göre MHP oy kaybederek 4’ncü parti konumuna düşüyor. ORC Araştırma’nın da son birkaç aylık araştırmalarında Kayseri, Erzurum, Tokat, Urfa gibi AKP’nin çok yüksek oy oranlarına ulaştığı kentlerde ortalama 15 puan oy kaybettiği görülmüştü. Buna karşın söz konusu illerde CHP ve İYİ Parti’de dikkat çeken artışlar ortaya çıkmıştı.

iktidar-cokusu-durduramiyor-1094693-1.